La propunerea Consiliului de Administraţie a Universităţii din Oradea, Senatul a decis, luni, să majoreze taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2012-2013 la aproape toate specializările orădene.

Potrivit unui comunicat al Universităţii, nu au crescut taxele la departamentele pentru Învăţământ la Distanţă, respectiv la Frecvenţă Redusă. Aceste taxe nu au fost modificate deoarece au fost făcute deja publice.

Taxele de şcolarizare au fost ajustat cu rata inflaţiei, ceea ce înseamnă că cele mai multe dintre ele s-au mărit cu câte o sută de lei.

Rectorul Constantin Bungău a motivat creşterea taxelor prin faptul că, anul trecut, acestea nu au fost ajustate cu rata inflaţiei, dar şi prin temerea că Guvernul va decide mărirea salariilor bugetarilor, fără a aloca şi fondurile aferente.

"Ne propunem să ajustăm aceste taxe proporţional cu inflaţia. Suntem într-un an electoral, noul Guvern îşi propune majorarea salariilor pentru bugetari, probabil cu 8%. Dacă Ministerul nu va creşte bugetul alocat Universităţii şi noi vom fi nevoiţi să creştem salarizarea, va trebui să găsim resurse financiare, ajustând aceste taxe şi umblând la costuri", a declarat Bungău, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă.

Acelaşi comunicat de presă remis marţi informează despre două demisii. Daniela Popescu şi-a dat demisia din funcţia de director al Departamentului de Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, deoarece se află în incompatibilitate cu sora ei, Marcela Prada, numită recent prorector.

De asemenea, Mihaela Toadere a demisionat din funcţia de senator, după ce a fost numită director interimar al Departamentului de Construcţii. Acest departament a fost condus de aceeaşi Marcela Prada.