Doi taximetriști și șoferul de rezervă s-au ales cu dosare penale, după ce au fost prinși transportând către granița cu Ungaria șapte cetățeni străini din Sri Lanka care au vrut să ajungă ilegal în Italia.

„Captura” a fost făcută sâmbătă seară în jurul orei 22.45, de poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Valea lui Mihai, aflaţi în misiune pe comunicația Șimian –Voievozi. Aceștia au oprit pentru control, la aproximativ 500 m de linia de frontieră, două autoturisme conduse de doi cetățeni români, care circulau în regim de taxi.

„În cele două autoturisme au fost identificaţi șapte cetățeni străini, care călătoreau ca pasageri. De asemenea, într-unul din taxiuri mai călătorea un alt cetățean român, care era șofer de rezervă. Întrucât persoanele în cauză nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră, au fost transportate la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră pentru cercetări”, arată un comunicat trasmis luni de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.

Cei șapte pasageri sunt cetăţeni din Sri Lanka, solicitanți de azil în România, cu vârste cuprinse între 21 și 33 de ani. La audieri, ei le-au spus anchetatorilor că voiau să treacă ilegal frontieră în Ungaria, pe jos, cu intenţia de a ajunge în Italia.

„În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii  din Sri Lanka, iar  șoferii români sunt cercetaţi pentru  trafic de migranți”, arată comunicatul.

Informarea mai amintește că „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. (art. 263 Cod penal)”.

Astfel, polițiștii le recomandă persoanelor care domiciliază în apropierea frontierei de stat sau care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe imediat echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 (serviciu telefonic care funcţionează non-stop) în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.