Ediția a cincea a TIFF Oradea a debutat vineri seară, filmul ales să deschidă festivalul fiind „Iluzii pierdute”, realizat după romanul omonin al lui Honoré de Balzac și răsplătit cu 7 premii César. Deși programată inițial în aer liber, în Piața Unirii, proiecția a fost mutată în sala Filarmonicii, din cauza ploii. 

În deschidere, Claudia Droc, managerul festivalului, și-a exprimat bucuria că TIFF s-a întors și în acest an la Oradea, mulțumindu-le partenerilor și sponsorilor. 

Pentru a-i introduce pe oaspeți în atmosfera peliculei pe care urmau să o descopere, gazdele au pregătit un scurt concert al cvartetului feminin Espressione, care, printre altele, a interpretat „Waltz. No. 2” de Dimitri Shostakovich și „Libertango” de Astor Piazzolla. 

Filmul în sine i-a ținut pe spectatori, vreme mai bine de două ceasuri, într-o lume a falsei grandori și a aparențelor, relațiilor și prietenilor false. Inspirat de romanul lui Balzac, parte din colecția sa pe care a numit-o „Comedia umană”, filmul îl urmărește pe tânărul, frumosul și talentatul Lucien de Rubempré – nu-l cheamă așa, dar așa își spune, după mamă, să pară de viță nobilă – care, dezamăgit în dragostea lui pentru Madame de Bargeton, se ambiționează să-și ia revanșa și să devină un poet celebru și apreciat. 

Își dă seama curând că, în Parisul începutului de secol XIX, nimic nu-i ce pare, iar până și „talentul” scriitoricesc se cumpără cu scandaluri care să distreze nobilimea și cu recenzii favorabile sau, mai bine, critice, care să atragă atenția.

Pentru a-și câștiga traiul, Lucien trebuie să renunțe, măcar o vreme, la pretențiile sale de poet și să devină jurnalist la un ziar de scandal al vremii, care critica regalitatea și „trăia” dintr-un business înfloritor, cu scandaluri și articole false, dar bine plătite.

„Te botez jurnalist!”, îi spun editorii lui într-o ceremonie inventată pe loc la o petrecere în care se sărbătoreau articolele - critice, satirice, dure - ale lui Lucien.

Filmul a primit 15 nominalizări la Premiile César și a obținut 7 premii, inclusiv pentru „Cel mai promițător actor” – Benjamin Voisin în rolul lui Lucien de Rubempré. 

TIFF Oradea continuă sâmbătă și duminică, având un program bogat de proiecții în mai multe săli orădene, precum și în aer liber.

Printre filmele care vor putea fi văzute sâmbătă seara se numără „Metronom” - despre o iubire adolescentină în România comunistă, ai cărei tineri protagoniști ascultă emisiunea „Metronom” de la Radio Europa Liberă, ba chiar și corespondează cu realizatorii, lucru interzis vremea aceea -, „Nimic despre dragoste” - o producție marca Florin Piersic jr. - și „Povestea soției mele” - despre un căpitan de vas care pune un pariu că se va însura cu prima fată care intră în localul în care se afla el.

Programul complet al zilei de sâmbătă, aici!

Duminică, printre altele, orădenii vor putea vedea filmele „Imaculat”, „Anul pierdut 1986”, precum și un cine-concert special, „Nosferatu”, la Filarmonica de Stat Oradea.

Orchestra orădeană va interpreta muzică live, în timp ce pe ecran va fi difuzat filmul realizat de F.W. Murnau în 1922, fiind inspirat de romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.

Programul complet al zilei de duminică, aici!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!