În perioada cu zile libere din perioada sărbătorii de Paști (6 – 9 aprilie), asistenţa medicală de urgenţă în judeţul Bihor va fi asigurată de unităţi cu program permanent, structuri de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor şi centre de permanenţă medicală.

Bihorul are una dintre cele mai bune acoperiri cu aceste centre, 34 la număr, iar specialiştii recomandă cetăţenilor ca pentru toate urgenţele minore să recurgă la serviciile lor, deoarece au personalul şi dotarea necesară pentru a le soluţiona, într-un interval de timp mai scurt decât dacă s-ar adresa structurilor de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor.

Iată lista completă a celor 34 de centre de permanenţă din Bihor:

NR. CRT

DENUMIRE CENTRU DE PERMANENȚĂ

ADRESĂ

NUMĂR DE TELEFON

1.

C.P. "Cantemir" Oradea

Oradea, str. Kiev, nr.3

0259- 471824

2.

C.P. "Medena" Oradea

Oradea, str. Anton Bacalbașa, nr.2

0259- 221122     

3.

C.P. "Nufărul" Oradea

Oradea, str. Grigore Moisil, nr.7

0359- 454496

4.

C.P. "Olimpiadei" Oradea

Oradea, str. Olimpiadei, nr. 5

0775303808

5.

C.P. "Rovine" Oradea

Oradea, str. Rovine, nr.117

0359- 462124

6.

C.P. “Gh. Doja” Oradea

Oradea, str. Gh. Doja, nr.99/F

0359-411331

7.

C.P. „Leagănului” Oradea

Oradea, str. Leagănului, nr. 13/A

0359-438125

8.

C.P. „Vlădeasa” Oradea

Oradea, str. Vlădeasa, nr. 70

0359- 415315

9.

C.P. Biharia

Biharia, str. Trandafirilor, nr.35

0259- 342770

10.

C.P. Bratca

Bratca, nr.124

0259- 473341

11.

C.P. Brusturi

Brusturi, nr. 166/A

0259- 326835

12.

C.P. Cefa

Cefa, nr.1

0359- 170615

13.

C.P. Ceica

Ceica, nr. 4

0259- 324472

14.

C.P. Cîmpani

Cîmpani, nr.88/A

0359- 175253

15.

C.P. Ciumeghiu

Ciumeghiu, nr. 170

0259- 392464

16.

C.P. Cociuba Mare

Cociuba Mare, nr. 83

0359- 405393

17.

C.P. Dobreşti

Dobreşti, nr. 267/A

0771- 649246

18.

C.P. Drăgești

Drăgești, nr. 183

0359- 462562

19.

C.P. Fughiu

Fughiu, str. 512, nr. 2

0359-174173

20.

C.P. Holod

Holod, nr. 238

0259- 311777

21.

C.P. Lugașu de Jos

Lugașu de Jos, nr.175/A

0359- 190959

22.

C.P. Mișca

Mişca, nr. 380

0359- 174090

23.

C.P. Olcea

Olcea, nr.70

0359-450500

24.

C.P. Pomezeu

Pomezeu , nr. 80

0259-322967

25.

C.P. Răbăgani

Rabagani, nr. 29/A

0259-324900                             0259-324846

26.

C.P. Săcădat

Săcădat, nr. 180

0259-458248

27.

C.P. Săcuieni

Săcuieni, str. Libertăţii, nr. 28

0259- 352655

28.

C.P. Sălacea

Sălacea, nr. 319

0766- 486957

29.

C.P. Sârbi

Sirbi, nr. 547

0359- 445811

30.

C.P. Sîntandrei

Sîntandrei, nr. 526

0359-190778

31.

C.P. Suplacu de Barcău

Suplacu de Barcău, str. Crinului, nr. 16

0259-368362

32.

C.P. Vadu Crisului

Vadu Crisului, nr. 772

0259-443020

33.

C.P. Valea lui Mihai

Valea lui Mihai, Str. Republicii, nr. 29

0755- 088131

34.

C.P. Vașcău

Vaşcău, str. Unirii, nr. 75

0720- 645501

În cazul unor urgenţe medicale semnificative, cetăţenii pot solicita intervenţia Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi / sau SMURD, apelând numărul telefonic 112, gratuit din orice reţea fixă şi mobilă, sau a Ambulanţei Pelican, privată, la numărul de teleon 0259-962, putând fi transportaţi, în caz de nevoie, în unităţile de primire a urgenţelor din spitale.

În ce priveşte asistenţa de urgenţă în stomatologie, în această perioadă ea va fi asigurată gratuit şi permanent de Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, din strada Corneliu Coposu nr. 12.

Lista farmaciilor din Bihor care vor fi deschise non stop în perioada sărbătorilor de Paști include cinci unităţi: Farmimpex (Oradea, strada Republicii nr. 26), Fontana (Oradea, strada Transilvaniei nr. 6), Farma Impex (Beiuş, strada Horea nr. 26), Medifarm (Oradea, strada Ialomiţei nr. 1) şi Suflet Farm (Oradea, strada Tudor Vladimirescu nr. 4).

Victimele unor agresiuni vor putea apela la serviciile Laboratorului de Medicină Legală Oradea (telefon 0259-419.740), care va asigura şi determinările alcoolemiei.

Recomandări

Pe de altă parte, DSP Bihor înnoieşte recomandările pentru evitarea problemelor de sănătate cauzate de consumul / excesul de alimente şi alcool:

- cumpăraţi produse alimentare numai din locuri şi spaţii autorizate, pentru a înlătura riscul consumului alimentelor infestate ce pot produce toxiinfecţii alimentare, trichineloză.

- respectaţi măsurile de prevenire a gripei şi infecţiilor căilor respiratorii: întărirea rezistenţei organismului prin: exerciţii fizice, mişcare, plimbări în aer liber; alimentaţie sănătoasă (bogată în vitamine – din legume şi fructe proaspete - şi proteine; evitarea grăsimilor de origine animală), îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului, evitarea fumatului.

- evitaţi consumul excesiv de alimente şi alcool, cauzatoare de: colici biliare şi renale, boli cardiovasculare (infarct miocardic, crize hipertensive, accidente cerebro-vasculare), ulcere gastro-duodenale,  decompensarea în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat (come hipoglicemice sau hiperglicemice), afectări cerebrale acute prin consum excesiv de alcool. Prăjiturile şi cozonacul, deoarece au un conţinut ridicat de glucide, reprezintă un risc major pentru persoanele care au diabet zaharat sau predispoziţie la diabet  zaharat de aceea trebuie consumate cu moderaţie.

Carnea de miel, consumată tradiţional în această perioadă, poate determina afectarea stării de sănătate dacă este consumată în exces şi/sau dacă este preparată necorespunzător. Datorită compoziţiei nutriţionale pot apărea următoarele riscuri:

-   conţinutul ridicat de colagen bogat in oxipurine: este greu digerabil iar excesul creează probleme cum ar fi:  atac de gută, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie);

-  conţinutul scăzut de fibre alimentare: recomandăm consumul în asociere cu legume pentru a preveni constipaţia; stufatul sau drobul trebuie sa aibă cat mai multa verdeaţă şi orez;

-   conţinutul crescut de lipide: are risc aterogen, în special la cei cu boli cardiovasculare, sau risc de colici biliare, pancreatită;

-  conţinutul crescut de proteine: predispune la alergii.

În cazul consumului cărnii de miel, în vederea protejării sănătăţii, trebuie respectate următoarele măsuri:

- în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar in momentul fierberii şi, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg;

- prepararea cărnii de miel înăbuşită sau preparată pe grătar, evitându-se pe cat posibil prăjelile, iar stufatul trebuie sa conţină cat mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta prevenirea constipaţiei.

- evitarea  asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăliga sau paste. Ea trebuie asociata doar cu legume.

- la achiziţionare, verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare.

- nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitată la temperaturi mai mari de 4 grade Celsius.