De câte ori nu ne-am aflat în situaţia de a dori să facem ceva pentru a salva mediul înconjurător? Dacă vrei să plantezi un copac în spaţiul public e destul de dificil, pentru că te loveşti de tot felul de piedici birocratice.

Atunci te îndrepţi spre asociaţii care fac plantări organizate. Acolo e din nou destul de dificil, pentru că în ONG-uri lucrurile sunt deja hotărâte. (Cauze: gropile trebuie săpate, număr limitat de pomi aprobat deja de aceleaşi organe de care aminteam mai sus...).

Îţi rămâne, aşadar, varianta individuală: te duci singur, îţi iei un puiet sau mai mulţi şi îi plantezi la tine în curte sau în grădină. Un lucru absolut minunat.

Aşa ne-a venit ideea, Oanei Mudura şi mie, să propunem orădenilor, şi nu numai, o acţiune care să cuprindă pe toată lumea care vrea să contribuie la îmbunătăţirea mediului. Am lansat Provocarea P.O.M. - Punem Oxigenul în Mişcare. O acţiune simplă, care are şanse să cucerească toată ţara în timp scurt. O acţiune pur altruistă, care să nu fie identificată cu nimeni altcineva decât cu fiecare individ în parte, împreună cu prietenii săi.

Bun! Despre ce e vorba? Sâmbătă, 26 mai, am plantat un copac dintr-un ghiveci în curtea unor prieteni. M-am filmat şi am provocat alţi oameni să planteze şi ei, să se filmeze şi să-i provoace la rândul lor pe alţii. E atât de simplu!...

Avem ocazia să facem ceva real şi palpabil, care să rămână în urma noastră, nu să ne ascundem după petiţii, intrigi şi scuza că "la noi în ţară nu se poate face nimic". Ceea ce doresc de la această acţiune e să ajungă atât de departe încât să nu se mai ştie de unde a pornit şi cine a iniţiat-o. Cuvintele nu ar trebui să fie mai multe decât pentru a îndemna cât mai mulţi oameni să pună mâna pe un hârleţ şi să punem oxigenul în mişcare. Este în puterea oricui!

Ce nu doresc de la această acţiune? Un singur lucru. Să nu fie confiscată politic, să rămână a celor pentru care a fost iniţiată, adică a oamenilor.

Aşadar! Acum, când pare că aproape nu se mai poate face nimic, te provoc la POM! Nimeni în afară de tine nu te mai poate opri!

Sebastian Lupu
actor