Agenția de Management al Destinației Bihor împreună cu Asociația OutDare Timișoara, sprijiniți logistic de Vertical Adventure, organizează a doua ediție a evenimentului Team's Outdoor Race (TOR), în perioada 30-31 iulie.

La eveniment, care se va desfășura pe Valea Sighiștelului - comuna Câmpani, sunt așteptate să participe peste 400 de persoane. Bihorul găzduieşte pentru a doua oară evenimentul, ediția de anul trecut desfășurându-se în comuna Vadu Crișului din Munții Pădurea Craiului.

Turism de aventură

Evenimentul are trei ținte: promovarea destinațiilor în care se poate practica turismul de aventură; susținerea economică a comunităților cu potențial turistic și dezvoltarea activităților în echipă.

„Turismul de aventură presupune, de cele mai multe ori, efectuarea unui efort fizic relativ mare și asumarea unor riscuri mai mari, precum și vizitarea unei regiuni aproape neafectate de impactul uman. În acest sens, Agenția de Management al Destinației Bihor consideră că frumusețea și sălbăticia oferită de Valea Sighiștelului nu trebuie lăsată neexploatată”, explică Răzvan Dumbravă, directorul executiv al asociaţiei, şi Gabriel Bonaciu, consultant în management turistic.

Partenerii evenimentului sunt Primăria Comunei Câmpani, Asociația „Valea Sighiștelului”, Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Bihor și Administrația Parcului Natural Apuseni.

Competiţie, adrenalină şi... produse bio

Team Outdoor Race oferă ocazia unei experiențe de echipă inedite și provocatoare, ce se întinde pe durata unei zile întregi. Participanții vor experimenta numeroase activități, vor descoperi și își vor pune în valoare punctele forte, dar în același timp vor găsi, și poate vor depăși noi limite personale și de grup. Acestei experiențe i se adaugă adrenalina. Este o competiție în primul rând cu propriile limite, dar și cu alte echipe care trec prin aceleași experiențe.

În cadrul evenimentului vor fi amenajate standuri de prezentare a produselor oferite de comunitatea locală și de către asociațiile de producători din Bihor. Iubitorii de produse tradiționale vor putea alege între mai multe rețete de gemuri din fructe de pădure sau între sucurile și siropurile naturale făcute de membrii Asociației Fermierilor din Depresiunea Beiușului sau de către Asociația Orizonturi Verzi din comuna Roșia. Nu vor lipsi sortimentele de brânzeturi și compoturi provenite din Colești, zonă în care sunt folosite pentru producție doar produse și îngrășăminte naturale.

Valea Sighiştelului, o minune a naturii

Valea Sighiștelului este una dintre porțile de intrare în Parcul Natural Apuseni, loc presărat cu mai multe atracții turistice: Cheile Sighiștelului, împreună cu  peșterile Drăcoaia, Corbasca, Măgura, Coliboaia și Pișolca. Valea Sighiștelului adăpostește peste 200 de peșteri pe o suprafață de aproximativ 10 km², fiind zona cu cea mai mare densitate de peșteri din România.

Spectacolul sălbatic oferit de Cheile Sighiștelului nu are cum să fie uitat. Pereții de calcar aproape că se unesc în unele locuri și lasă impresia că cerul nu e decât o eșarfă albastră. Ascensiunea, deși nu spre cote înalte, duce spre alte peisaje pline de farmec.

Odată vizitate câteva peșteri din zonă, pe Valea Sighiștelului pot fi făcute ture de drumeție montană spre diferite destinații din Munții Apuseni: Peștera Urșilor de la Chișcău, satul de vacanță Vârtop sau chiar spre Platoul Carstic Padiș.

În apropiere se găsește biserica de lemn din satul Fânațe, care încă mai păstrează încastrat în grindă anul construirii 1796, Peștera Secătura și Peștera de la Fânațe, iar în satele din zonă se poate savura vestita plăcintă întinsă cu brânză sau vărzar care se face în fiecare gospodărie, după o rețetă păstrată cu sfințenie de oamenii locului.