Serbia a anunţat oficial că a anulat contractul pentru vaccinurile contra virusului A H1N1, pe care îl avea cu producătorul elveţian Novartis. Totul se întâmplă după ce, marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost acuzată de Consiliul Europei că ar fi declarat starea de pandemie de gripă porcină (A H1N1) la presiunea companiilor farmaceutice.

Ecuaţia e simplă: Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară stare de pandemie din cauza răspândirii virusului. Conducerile mai multor ţări din întreaga lume se panichează. Frica pune stăpânire pe naţiunile de pe tot globul şi toţi vor să se vaccineze. Vaccinul este produs în cele din urmă, mai mult, este comandat anticipat de multe ţări. Dar, după câteva luni, surpriză: nu era nevoie de atât de multe doze!

Noroc că România are proprii specialişti care au putut fabrica vaccinul, ce este distribuit acum gratuit.

Serbia, în schimb, a comandat iniţial 3 milioane de doze de vaccin deşi acum îşi dă seama că avea nevoie de doar 300.000. De zece ori mai puţin! Până la urmă au solicitat şi plătit 857.500 de doze de vacin contra A H1N1, deşi, necesarul este de fapt de 300.000.

Franţa s-a trezit că a comandat prea multe vaccinuri contra gripei A H1N1. A cheltuit 869 milioane de euro din care a cumpărat 94 milioane de doze, dar până acum doar circa cinci milioane de persoane au fost vaccinate, de la lansarea programului. Franţa mai are pe stoc 74 milioane de doze, după ce a mai donat alte 10 milioane către OMS şi încearcă acum să vândă din ele Egiptului, Mexicului şi Ucrainei.

Germania a anunţat şi ea că intenţionează să vândă vaccinuri, deşi comanda sa de 50 milioane de doze va fi livrată în totalitate în martie. Doar cinci procente din populaţia Germaniei s-a vaccinat până acum.

"Companiile farmaceutice abia aşteptau pandemia", a declarat doctorul Wolfgang Wodarg, un epidemiolog german. El a acuzat laboratoarele de "folosirea unor substanţe cu efect malefic", care prezintă un potenţial risc pentru persoanele care s-au vaccinat. "Nu excludem posibilitatea dezvoltării în viitor a unor forme de cancer", a sugerat doctorul.

Comitetul European al Sănătăţii a cerut, marţi, reprezentantului Marii Britanii, Paul Flynn, să întocmească un raport în această problemă şi să-l prezinte în faţa Consiliului Europei, care va adopta apoi o recomandare.

În iunie 2009, un comitet de experţi din opt ţări a declarat în unanimitate că au fost întrunite criteriile pentru declararea stării de pandemie. Pandemia a ucis cel puţin 14.142 persoane în întreaga lume de la apariţia ei, în martie, pe continentul american, potrivit celui mai nou raport al OMS.