Rock Evolution a produs mai multe ecouri decât dacă ar fi avut loc. Organizatorii, dintre care a ieşit în faţă doar un anume Deutch Pal, au promis că va fi evenimentul muzical al anului în Oradea, fluturând numele unor trupe mari precum Sepultura ori Biohazard. Presa, fanii şi sponsorii i-au dat crezare până miercurea trecută, când - cu doar două zile înaintea debutului - festivalul a fost pur şi simplu anulat.

"Firma organizatoare", NZS Production, despre care BIHOREANUL a aflat că nici măcar nu există, a dat vina pe lipsa alimentării cu curent, chit că şi-a "amintit" de ea abia în al doisprezecelea ceas. În schimb, publicul crede că, de fapt, aranjorii fie au urmărit să dea o ţeapă, fie au fost de un amatorism vecin cu idioţenia.

Iluzia Sepultura

În primăvară, o firmă care se recomanda ca fiind specializată în organizarea de evenimente artistice, NZS Production, şi care ar "opera" mai mult în Ungaria, anunţa pe Facebook şi pe un site anume creat că în perioada 13-15 iulie la Oradea va avea loc festivalul Rock Evolution. Organizatorii, în numele cărora vorbea un anume Deutch Pal - un orădean de 37 de ani care se numeşte în realitate Nemeti Szabo Zsolt Pal - promiteau o serie de show-uri nemaivăzute în plan local, cu monştri sacri precum Sepultura, Biohazard, Three Days Grace, Unearth şi Death Angel.

04 afis.jpgPrivită iniţial cu reticenţă, căci aceeaşi NZS Production anunţase la finalul anului trecut şi un concert al trupei finlandeze Lordi, care nu s-a mai ţinut, promisiunea a căpătat spectaculos credibilitate în momentul în care brazilienii de la Sepultura şi-au confirmat pe site-ul propriu prezenţa la Oradea, iar Tuborg a devenit sponsor principal.

După ce Primăria a avertizat că pe amplasamentul anunţat iniţial se desfăşoară licitaţii în vederea amenajării Parcului Industrial II, locaţia a fost schimbată rapid pe un teren deţinut de firma Tony Shopping Center vizavi de Cartierul Europa, pe marginea şoselei de centură.

 "Deutch" asigura că toate aranjamentele au fost făcute, inclusiv cele tehnice. "Vom aduce generatoare proprii, nu vom folosi curentul de la oraş. E mult mai bine", explica el BIHOREANULUI la jumătatea lunii iunie. Biletele au fost puse în vânzare în reţeaua naţională Eventim la preţuri bune: 40 lei pentru o seară, 50 pentru două, respectiv 70 pentru tot festivalul. Până şi reclamele video ce rulau la Antena 1 dădeau greutate anunţului organizatorilor. Totul părea OK...

"Regrete şi dezamăgiri"

Pe măsură ce se apropia data de 13 iulie, însă, terenul de lângă centură se încăpăţâna să rămână neamenajat, deşi zona, plină de buruieni şi denivelări, ar fi trebuit pregătită cu mult înainte. Între timp, pe tăcute, de pe site-ul oficial al evenimentului au dispărut primele trupe tari: Unearth şi Death Angel. La începutul lunii iulie, întrebaţi pe pagina oficială de Facebook dacă vor veni să cânte la Oradea, cei de la Unearth au răspuns uluitor: "Nu, nici nu am fost vreodată chemaţi să cântăm acolo".

Cu toate acestea, miercurea trecută, cu două zile înainte de data începerii, organizatorul susţinea că două buldozere nivelau terenul pentru festival şi garanta că evenimentul va avea loc. Seara, însă, surpriză! După mai multe zvonuri vehiculate pe internet, NZS Production a anunţat oficial, tot pe Facebook, printr-un comunicat stângaci şi plin de greşeli gramaticale, că festivalul a fost anulat! Motivul? Lipsa alimentării cu curent.

Organizatorii invocau că "din motive legate de alimentarea cu curent a locaţiei şi neînţelegerile între cei care trebuiau să furnizeze curentul, nu am reuşit să găsim sub nicio formă o altă alternativă, drept urmare cu foarte multe regrete şi dezamăgiri anunţăm că festivalul se anulează!", adăugând că cei care şi-au cumpărat bilete îşi vor recupera banii de la Eventim.

"Prostia mea"

Vestea s-a răspândit rapid şi a stârnit furia fanilor rock, care - simţindu-se batjocoriţi - au umplut internetul cu comentarii. Cei mai vehemenţi au acuzat firma că a regizat o minciună de proporţii, fiindcă NZS nici măcar n-ar fi intenţionat să organizeze cu adevărat festivalul, iar alţii l-au umplut pe Nemeti de reproşuri că este un amator, de vreme ce nu s-a asigurat de cele mai elementare condiţii. Şi trupele au fost dezamăgite, reprezentanţii Biohazard întrebând pe pagina NZS: "Ce s-a întâmplat? Am aşteptat dintotdeauna să cântăm în România".

Asaltat de ziarişti, orădeanul a fost nevoit să dea explicaţii mai concrete, continuând însă să susţină că nici el, şi nici firma n-ar avea vreo vină. Luat la întrebări de BIHOREANUL, Nemeti a spus că s-a bazat până în ultima clipă pe o promisiune că îşi va putea "trage" curent de la magazinul Baumax, care nu era însă tocmai legală. "N-am reuşit să fac un contract pentru electricitate, asta e prostia mea!", a spus Nemeti, insistând că a făcut eforturi, dar n-a găsit "alternativă" la Electrica.

Realitatea este, însă, alta. Electrica Oradea a răspuns BIHOREANULUI că, deşi au apelat târziu la ei, organizatorilor "li s-au prezentat posibilităţile tehnice de soluţionare a problemei alimentării cu energie electrică a evenimentului", însă discuţiile "nu s-au concretizat prin depunerea de către NZS Production a unei cereri scrise" pentru a obţine racordarea. Cu alte cuvinte, deşi se putea, Nemeti n-a făcut nimic concret. Explicaţia? "Electrica mi-a spus că ne poate racorda printr-un punct trafo provizoriu, dar ne-ar fi costat aproximativ 10.000 de euro. Iar generatoare de putere mare am găsit doar în alte oraşe, şi costau 10-14.000 de euro", s-a scuzat el.

Altfel spus, deşi pretindea că organizează un festival nemaivăzut, organizatorul nu avea, de fapt, banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor, ci îi aştepta de la sponsori şi, evident, din încasările pe bilete. Or, susţinea Nemeti, el n-a primit "niciun leu" în avans, iar finanţele proprii s-ar fi dus, chipurile, pe alte cheltuieli, inclusiv plata avansurilor pentru trupe.

Fără scene?

Profesioniştii în domeniu râd, însă, la astfel de explicaţii. Un festival de o asemenea amploare necesită luni întregi de pregătiri, ce cuprind o sumedenie de activităţi, care să ducă în final la echilibrarea cheltuielilor cu veniturile prognozate: căutarea sponsorilor şi a partenerilor, contractarea lor şi a artiştilor, pregătirea locaţiei, asigurarea tuturor utilităţilor, logistica - de la scene, garduri împrejmuitoare, sonorizare şi lumini performante, în funcţie de cerinţele trupelor, până la capacităţi de cazare sau catering -, asigurarea securităţii, a deplasărilor, marketing, promovare, PR, ş.a.m.d. Din toate acestea, se poate spune că Nemeti n-a făcut mai nimic!

Din cele aflate de BIHOREANUL, se pare că Rock Evolution n-a avut asigurată nici măcar scenotehnica necesară. Pe specialiştii din plan local care aveau capacitatea să ridice scenele dorite, una mare şi una mică, Nemeti i-a contactat să le ceară serviciile, dar doar cu câteva săptămâni în urmă. Apoi nu a revenit pentru semnarea vreunui contract, mai ales când a auzit de avans, lăsând impresia de neseriozitate. De altfel, una dintre firme a mai fost "păcălită" de individ anul trecut, căci a semnat un contract pentru anunţatul concert Lordi şi a aflat de prin ziare că evenimentul nu se mai ţine, căci Nemeti n-a mai dat niciun semn.

Ridicându-se suspiciuni tot mai mari, BIHOREANUL i-a cerut "organizatorului" ca, pentru a demonstra buna-credinţă şi existenţa demersurilor sale, să arate contractele încheiate cu trupele de pe afiş sau ordine de plată care să ateste avansurile date acestora. Nemeti a amânat însă această demonstraţie, "până se linişteşte lumea", iar ulterior a refuzat spunând că "nu sunt obligat", actele respective fiind confidenţiale.

Cu stângu-n dreptul

Deşi s-a scuzat că nu a primit bani de la sponsori, căci contractele ar fi prevăzut plăţile după festival, reprezentanţii Tuborg România îl contrazic pe Nemeti. Potrivit Alinei Bratu, corporate affair manager, compania şi-a respectat partea de contract, iar asta a însemnat şi virarea unui avans către organizatori. Reprezentanta Tuborg spune că de când compania se implică în evenimente nu a mai "nimerit" unul care să fie anulat, astfel că departamentul juridic urmează să stabilească măsurile ce se impun.

Prins cu minciuna, Nemeti a recunoscut că a primit bani de la Tuborg, dar suma ar fi fost una mică, ce n-ar fi acoperit cheltuielile pentru alimentarea cu curent. În schimb, susţine că ceilalţi sponsori nu i-au dat nimic. Oricum, devenise neclar cine sunt de fapt sponsorii, din moment ce iniţial pe afiş apăreau şi nume ca Hell ori Coca-Cola, iar apoi pe site-ul oficial s-au văzut doar Tuborg, Monster Energy şi Stalinskaya. "Am avut doar înţelegeri cu câteva firme, care s-au retras", se rezumă Nemeti să spună.

Orădeanul a fost prins şi cu o altă "bâlbă". Deşi susţinea că şi-ar fi cheltuit banii pe avansul trupelor, BIHOREANUL a aflat că, cel puţin în cazul orădenilor de la Celelalte Cuvinte, nu le-a achitat avansul, motiv pentru care trupa s-a şi retras din festival. Întrebat dacă la fel a procedat şi cu restul formaţiilor, Nemeti a "improvizat" din nou: "La restul fie am plătit avansul, fie ne-am înţeles că vom plăti după"...

Nu e ţeapă

04 Nemeti Zsolt1.jpgÎn schimb, Nemeti (foto) fuge ca dracul de tămâie de acuza că ar fi "ţepuit" pe cineva. "Nu am făcut nimic ilegal, contractele sunt legale. Cel mai important este că banii sunt returnaţi de Eventim. Singurii care am pierdut suntem noi. Am investit bani şi acum toată lumea ne înjură".

Tot el se plânge că au fost doar 299 de bilete vândute pentru Rock Evolution, găsindu-le de vină rockerilor, care nu au arătat destul interes faţă de festival, şi nicidecum lui, că n-a fost în stare să organizeze un eveniment credibil, care să atragă lumea. "Ne cerem scuze faţă de cei care au cumpărat bilete, faţă de restul nu", tranşează "Deutch" problema, cu tupeu.

Culmea ar fi ca, peste doi ani, când ecourile imensului fiasco se vor fi uitat, marele organizator să promită un concert Metallica sau AC/DC. Ca să-i "curenteze" din nou pe naivi şi să-şi mai bată o dată joc de numele Oradiei...


OMUL SECRETELOR
Firmă fantomă, afaceri moarte, taxe neplătite

Nemeti Szabo Zsolt Pal, alias Deutch Pal, este un om al secretelor. Primul şi cel mai mare este că nu-şi foloseşte numele real, şi nici nu vrea să explice de ce. Al doilea, descoperit de BIHOREANUL, e că "firma organizatoare" NZS Production nici măcar nu e înregistrată la Registrul Comerţului! "Da, şi? Am făcut contractele pe o altă firmă, totul legal. NZS Production este numele pe care am decis să-l promovăm", a fost singurul răspuns al orădeanului.

Deşi el n-a vrut să dea detalii, BIHOREANUL a aflat că individul a încheiat contracte în numele firmei Vass Nyakas Steel Ro, înregistrată la Oradea de doi cetăţeni maghiari (Vass Janos şi Nyakas Laszlo), unde Nemeti este doar administrator. Firma are ca obiect principal de activitate lucrările de construcţii, iar de pe site-ul propriu reiese că singura legătură cu heavy metalul e că... ridică hale metalice.

Nemeti s-a dovedit extrem de secretos şi când a fost rugat să îşi prezinte autobiografia, studiile şi profesia, precum şi afacerile în care a mai fost implicat, spunând că astfel de informaţii n-au legătură cu eşecul Rock Evolution. BIHOREANUL a descoperit că bărbatul a mai deţinut o firmă de construcţii (Profesor SRL), închisă în 2011, şi una de administrare web (Prostar SRL), suspendată în 2010, ambele fără angajaţi, cu pierderi şi datorii. Nici actuala lui firmă nu stă mai bine. Smart Concept SRL, tot de construcţii, are datorii ce depăşesc 40.000 de lei şi până în 2010 a mers, an de an, tot pe pierdere.

De altfel, "minus" pare cuvântul definitoriu pentru Nemeti, pe care BIHOREANUL l-a descoperit dator şi la Primăria Oradea, unde a strâns 7.600 lei datorie, din care aproape jumătate majorări de întârziere, pentru că nu şi-a plătit impozitul pe un teren intravilan.