Teatrul Szigligeti, prin trupa Liliput, organizează, în perioada 1-5 octombrie, ediţia a IV-a a Festivalului Teatrelor de Păpuşi Profesioniste Maghiare din Transilvania. Pe lângă trupele invitate din ţară, la Oradea vor veni şi păpuşari din mai multe oraşe maghiare.

Potrivit organizatorilor, FuxFeszt 2019, denumit așa după renumitul creator de păpuşi Paul Fux, cuprinde 24 de spectacole puse în scenă de 17 trupe invitate.

La Oradea vor juca Teatrul "Brighella" din Satu Mare, Teatrul "Puck" din Cluj-Napoca, Teatrul "Ariel" din Târgu Mureş, Teatrul "Cimborák" din Sfântu Gheorghe, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara, Atelierul de Păpuşi "Udvarhely" din Odorheiu Secuiesc, trupa "Arcadia" a Teatrului Regina Maria, respectiv gazda evenimentului, Trupa Lilliput alături de alte trei trupe invitate din Ungaria.

De asemenea, vor mai participa şi studenţii de la specializarea "actor mânuitor de păpuşi" ai Universităţii de Arte Târgu-Mureş şi de la specializarea actorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Programul cuprinde atât spectacole pentru preşcolari, şcolari, elevi de gimnaziu, cât şi producţii dedicate publicului adult.

Spectacolele incluse în secţiunea concurs a Festivalului Fux vor fi jurizate de către directorul Teatrului de Păpuşi "Vojtina", Anikó Asbóth, actorul Botond Benedek şi criticul de teatru Tímea Papp.

În cadrul festivalului, va mai avea loc şi o conferinţă intitulată "Tradiţie şi inovaţie", ce va avea ca temă împlinirea a 70 ani de la înfiinţarea teatrului de păpuşi din Oradea. Conferinţa este organizată de Muzeul şi Institutul Naţional de Istoria Teatrului (Ungaria), Teatrul de Păpuşi "Budapest" şi Trupa Lilliput a Teatrului Szigligeti.

Biletele şi abonamentele pot fi cumpărate din data de 17 septembrie de la noua locaţie a agenţiei Teatrului, de pe strada Moscovei nr. 7, deschisă de marţi şi joi, între orele 10-19, şi miercuri şi vineri, între 13-19, respectiv online pe biletmaster.ro.