Pentru prima oară, orădenii au în oraşul lor un festival de teatru al minorităţilor etnice. Trupe din mai multe zone ale ţării aduc la Oradea spectacole celebre, dar şi mai puţin cunoscute în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Interetnic de Teatru.

Evenimentul include spectacole în limbile maghiară, germană şi idiş, majoritatea subtitrate în română.

Etnii pe scenă

21 Szabo K Istvan.jpgDuminică, a debutat la Oradea cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Interetnic de Teatru, organizat o dată la doi ani de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului, cu spectacolul Banul Bank, produs de Teatrul Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe. "Am câştigat dreptul de a organiza festivalul anul acesta şi ne dorim să fie mai mult decât un eveniment cultural. Avem peste 20 de spectacole interesante şi regizori apreciaţi, atât români cât şi maghiari", spune Szabo K. Istvan (foto), directorul artistic al Teatrului Szigligeti. Iniţiat în 2000, evenimentul se desfăşoară în premieră la Oradea, şi va reuni mai multe trupe de teatru maghiare, două germane şi una evreiască. Spectacolele se vor juca în limbile acestor minorităţi, şi aproape toate vor fi subtitrate. "Ne dorim să vină cât mai multă lume, şi de aceea doar două spectacole nu au subtitrare, iar asta din motive tehnice", adaugă directorul.

De la Marele Will la Kafka

Spectacolele se vor desfăşura la Teatru, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Sala Arcadia, dar şi la Moszkva Caffe. Cele jucate în sala mare a Teatrului vor fi subtitrate cu ajutorul unui sistem nou achiziţionat de trupa Szigligeti şi montat deasupra scenei, iar în celelalte săli vor fi folosite proiectoare.

Programul festivalului propune pentru luni seară de la ora 19 o incursiune în lumea dansului şi a muzicii cu spectacolul Peer Gynt de Henrik Ibsen, produs la Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara. În aceeaşi seară, de la ora 23, la Arcadia, actorii Teatrului Orăşenesc din Târgu Secuiesc şi ai Teatrului Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe vor juca De veghe în lanul de secară, după romanul lui J.D. Salinger, spectacol fără subtitrare.

Marţi, pe 13 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul de Mişcare M Studio din Sfântu Gheorghe va juca de la ora 17 Procesul, după romanul lui Franz Kafka, iar de la ora 19 la Sala Mare va putea fi urmărită Îmblânzirea Scorpiei. Clasicul spectacol al lui William Shakespeare, în care relaţia dintre un bărbat şi o femeie este prezentată ca un proces de îmblânzire, e transpus într-o variantă modernă de Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Compania Tompa Miklos, în regia lui Sorin Militaru.

Spectacol în idiş

Ziua de miercuri aduce la ora 19, la Sala Mare, un spectacol inedit - Blazonul, de Shalom Ash, jucat de Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, în limba idiş. Prezentat drept "un elogiu adus sensibilităţii umane", piesa tratează relaţiile între vechi şi nou într-o familie care trăieşte din amintiri. Ziua de joi programează, între altele, spectacolul Reformatorii lumii, de Tasnadi Istvan, care "împrumută" structura de bază a poveştii lui Don Quijote (ora 19, la Sala Mare), dar şi spectacolul de dans Midnight Tango, al Universităţii de Arte Târgu Jiu (ora 22, la Moszkva Caffe).

Festivalul continuă vineri cu Scene dintr-o execuţie, în regia lui Theodor Cristian Popescu, dramă jucată de teatrul gazdă, Szigligeti, de la ora 19. Ziua de sâmbătă a programat la CCS (ora 19) spectacolul Ce-ai făcut timp de trei ani?, al Trupei Waiting Room Projekt din Cluj-Napoca, cu un scenariu bazat pe o serie de clişee studenţeşti, precum beţia, viaţa în cămin ori copiatul. Tot de la ora 19, la Sala Mare se va juca Avarul lui Moliere, în interpretarea Teatrului Tomcsa Sandor din Odorheiu Secuiesc.

În ultima zi, duminică, de la ora 17, la CCS, se va juca în limba germană spectacolul Contra Democraţiei, al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, regizat de Alexandru Dabija. Festivalul Interetnic de Teatru se va încheia cu Vicleniile lui Scapin, de Moliere, produs în regia lui Silviu Purcărete la Teatrul Csokonai din Debrecen (spectacol fără subtitrare). Biletele vor costa 20 de lei, cu excepţia celor pentru ultimul spectacol, de gală, la care preţul va fi între 20 şi 50 de lei. Distracţie plăcută! Sok moka! Viel Spaß! האָבן שפּאַס!