Pe lângă impresia unei mizanscene ingenioase, a unui joc actoricesc lăudabil şi a unei clădiri impunătoare ce desăvârşeşte cadrul, spectatorii Teatrului orădean vor putea pleca acasă şi cu o amintire palpabilă.

Din această lună, de când Teatrul Regina Maria îşi va redeschide porţile odată cu Săptămâna Teatrului Scurt, în clădire va funcţiona un magazin de suveniruri făcute manual de doi actori orădeni.

Pasiune în doi

S-au văzut, s-au plăcut, el a cerut-o de nevastă, iar ea a acceptat. În puţine cuvinte, aşa sună povestea de iubire dintre Ciprian Ciuciu, actor la Teatrul Regina Maria, şi Melinda Pitz, actriţă la Teatrul Szigligeti Szinhaz. Cei doi vor să se căsătorească în vara următoare, iar pentru a pune deoparte bani de nuntă s-au gândit să se folosească de cea mai mare pasiune a lor: teatrul.

De câteva săptămâni bune, cei doi lucrează într-un mic atelier improvizat într-o clădire de pe strada Moscovei, spaţiu primit gratuit de la Moskzva Cafe. Înconjuraţi de saci de gips şi zeci de sticle cu "culori", Cipri şi Melu fac tot soiul de suveniruri cu teatrul, pe care vor să le vândă în magazinul ce se va deschide la parterul clădirii pe 23 septembrie, odată cu debutul Săptămânii Teatrului Scurt.

Mărunţişuri cu gust

"Eu am mai avut o tentativă de a face suveniruri handmade în urmă cu doi ani, dar nu m-a ţinut. După ce am cunoscut-o pe Melu, am aflat că şi ea are pasiunea lucrului cu mâinile", explică Cipri. S-au gândit că aceasta cea mai convenabilă modalitate să pună câţiva bănuţi deoparte, pentru nunta pe care vor să o facă la anul.

21 magnet.jpgAşa că înainte, între şi după repetiţiile de la Teatru, cei doi merg în atelier şi lucrează măşti din gips de diferite mărimi, brelocuri din lemn cu însemnele Teatrului, magneţi cu fotografii din clădirea Teatrului ori cu faţada clădirii, dar şi miniaturi ale imobilului, făcute de asemenea din gips. Pentru fiecare obiect lucrează în jur de 30-40 de minute. "Finisajele sunt cele mai dificile, dar e o muncă relaxantă", spune Ciprian.

Magazinul actorilor

Tinerii se străduiesc să lucreze cu costuri cât mai mici, întrucât toate cheltuielile le suportă din propriile lor buzunare, însă nu le prea iese, căci materialele şi vopselurile sunt destul de scumpe. "Totuşi, produsele vor fi ieftine. Un magnet ne-am gândit să-l vindem cu 5 lei, iar o miniatură a clădirii cu 20", zice actorul.

Theatre Shop Oradea, cum se numeşte magazinul de suveniruri care deja are şi o pagină de Facebook cu acelaşi nume, va fi situat chiar la intrarea în Teatru, vizavi de casa de bilete. Spaţiul este oferit gratuit de conducerea Teatrului, iar Melu şi Cipri se gândesc să vândă acolo şi obiecte făcute de alţi colegi. "O colegă de-a mea de la Regina Maria face genţi, iar un coleg de-al lui Melu de la Szigligeti face puzzle-uri cu Teatrul", precizează Ciprian.

Astfel, magazinul are toate şansele să ajungă nu doar un loc de unde orădenii să îşi cumpere o amintire, ci şi un colţ unde vor putea cunoaşte o altă faţă a actorilor orădeni: cea a imaginaţiei împletite cu îndemânarea mâinilor...