Înainte să-i cheme pe orădeni la Festivalul de Teatru Scurt şi, mai apoi, la premierele noii stagiuni 2016-2017, Teatrul Regina Maria îi invită să revadă sau - de ce nu? - să descopere spectacole de succes din repertoriul instituţiei.

Microstagiunea de vară se întinde între 21 august şi 14 septembrie, cuprinzând producţii pentru toate gusturile, de la spectacole pentru copii, precum "Stan Bolovan, spaima zmeilor", la comedii spumoase, cum ar fi "Şi miniştrii calcă strâmb", până la grandiosul musical al stagiunii precedente, "Omul din La Mancha".

Dacă doriţi să revedeţi…

Spectatorii fideli şi orădenii dornici să descopere spectacole ale Teatrului Regina Maria sunt invitaţi la o nouă microstagiune de vară, menită să aducă, din nou, în prim-plan premiere ale stagiunii trecute şi alte producţii proprii de succes. Primul gong a sunat, duminică, 21 august, cu "Hansel şi Gretel", în regia lui Szőke Kavinszki András, după o idee de Fraţii Grim.

Următoarea reprezentanţie este programată pe 25 august, de la ora 19, la Sala Mare, unde se va juca "Napoleon era… fată!", o prelucrare de Sică Alexandrescu după o farsă americană, în regia lui Andrei Mihalache. Comedia bulevardieră porneşte de la o întâlnire amicală între o tânără soţie şi un individ... afectuos, care încinge situaţia în familia unui mafiot din Chicago.

Pentru sâmbătă, 27 august, de la ora 11, organizatorii au programat la Sala Arcadia spectacolul pentru copii "Scufiţa Roşie", o adaptare după Charles Perrault şi Fraţii Grimm, în regia Mariei Mierluţ.

Noaptea pierzaniei

Săptămâna următoare, pe 30 şi 31 august, de la ora 21, pe scena mobilă amplasată în Cetate se va juca din nou "În inima nopţii - Episodul Lear", în regia lui Gavriil Pinte. Spectacolul pleacă de la subiectul textului original shakespearian - un rege care doreşte să abdice şi să-şi împartă regatul celor trei fiice ale sale. Cum fiica cea mică nu-l linguşeşte, acesta decide s-o alunge din regat, pentru ca apoi să fie şi el repudiat de fiicele cele mari, care împart tronul. În jurul subiectului se construieşte un spectacol despre o lume care se îndepărtează de raţiune şi dragoste, instalându-se în teritorii traversate de ură, violenţă, complot, exil, alienare şi crimă. Producţia merită văzută şi datorită scenografiei inedite, publicul înconjurând scena, ca într-un amfiteatru, şi văzând de aproape jocul actoricesc.

Tragedia va fi urmată de un spectacol vesel. Pe 1 septembrie, de la ora 19, în Sala Mare, orădenii vor putea revedea comedia "Şi miniştrii calcă strâmb", cel mai longegiv spectacol al Teatrului Regina Maria, care a avut premiera în 2006. Comedia este bazată pe o serie de încurcături pornite de un ministru care întârzie la o şedinţă de Guvern in cauza unei aventuri cu secretara opoziţiei.

Livada lui Cehov

Două zile mai târziu, pe 3 septembrie, de la ora 11, în Sala  Arcadia se va juca un nou spectacol cu păpuşi pentru cei mici, o dramatizare de Maria Mierluţ după Ioan Slavici. "Stan Bolovan, spaima zmeilor" îi pofteşte pe curajoşi să-l ajute să depăşească toate obstacolele care i se vor ivi în cale.

Pe 8 septembrie, în Sala Mare se va juca "Livada de vişini" după textul clasic al lui Cehov, în regia lui Alexandru Dabija, considerat unul dintre cei mai mari regizori români contemporani. În spectacol, personajele cehoviene aşteaptă verdictul final: se va tăia sau nu celebra livadă, care a fost pentru timp îndelungat spaţiul unei copilării frumoase şi motiv de mândrie pentru o întreagă familie. Pe scenă, orădenii îi vor revedea, între alţii, pe Ioana Dragoş Gajdo, Anda Tămăşanu şi Richard Balint.

Calaverul rătăcitor

Pentru 11 septembrie, de la ora 11, la Sala Arcadia a fost programată premiera spectacolului "Omuleţ", dedicată celor mai mici spectatori, cu vârste între 1 şi 4 ani, regizat de Delia Gavliţchi după un scenariu de Petronela Ionescu.

Microstagiunea de vară a Teatrului Regina Maria se va încheia, pe 14 septembrie, de la ora 19, la Sala Mare, cu musicalul de succes "Omul din La Mancha", în regia lui Korcsmaros Gyorgy. Spectatorii vor urmări povestea bătrânului Alonso Quijana, care se crede cavaler rătăcitor, pe numele său Don Quijote de la Mancha, un om în căutarea unui vis de împlinit. În ciuda greutăţilor, Don Quijote (Richard Balint) şi credinciosul său scutier, Sancho Panza (Alexandru Rusu), pornesc în căutarea cavalerismului şi adevărului.

Biletele au fost puse în vânzare la agenţia Teatrului şi pe biletmaster.ro la preţurile obişnuite de stagiune. Cei care nu vor să aştepte toamna pentru a se delecta din nou cu teatrul de bună calitate sunt invitaţi să le şi cumpere din timp.