Unguri şi români deopotrivă, indiferent de care parte a graniţei locuiesc, sunt invitaţi la spectacolele de vară ale celei de-a 55-a stagiune a Teatrului Cetăţii din Gyula, care are în program numeroase spectacole jucate în limba română.

"În perioada 24 iunie – 11 august, organizatorii aşteaptă tinerii şi adulţii deopotrivă cu un program foarte variat, cu artişti şi regizori cunoscuţi şi recunoscuţi, cu muzicieni, formaţii din ţară şi străinătate, cu expoziţii, conferinţe, prezentări de filme şi gastronomie", se arată în invitaţia organizatorilor.

Evenimentele se vor desfăşura pe scena din Cetatea Medievală, pe scena de pe Lacul Cetăţii, dar şi în alte locaţii din oraş.

Primele două piese le vor juca trupe din Bucureşti. Mai precis, pe 10 iulie, Teatrul Metropolis va pune în scenă "Hamlet", de la ora 21, pe scena din Cetate, după un scenariu de Victor Ioan Frunză. Trei zile mai târziu, de la ora 18, în Sala de Cameră a Teatrului din Gyula, "Unteatru" din Bucureşti va juca o altă versiune din "Hamlet", realizată de Alina Berzunteanu, Richard Bovnoczki, Peter Kerek.

"Niciodată până acum, nicio stagiune a Teatrului Cetăţii din Jula nu a cuprins atât de multe elemente româneşti, legături cu teatre din România, cum va fi cea din această vară. După cum a spus la conferinţa de presă directorul Elek Tibor, se doreşte ca şi până la intrarea României în Schengen, graniţa româno-maghiară să fie cât mai transparentă, cultura şi arta să îi unească pe români şi pe maghiari", a notat, despre festival, Foaia Românească, cel mai vechi ziar românesc din Ungaria.

Aflat la 70 de kilometri de Oradea, Gyula este oraşul cu cea mai mare populaţie de etnici români din Ungaria, din cei 32.000 de locuitori, aproximativ 3.500 aparţinând acestei etnii.