O caravană inedită ajunge pe 28 iulie în Toboliu. Caravana "Green-Frilensăr pe contour" propune 10 spectacole de teatru în 10 localităţi pe graniţă din România în cadrul unui proiect menit să facă accesibilă cultura în comunităţile mici şi mijlocii defavorizate din acest punct de vedere.

Trupa din spatele iniţiativei este una formată din artişti independenţi, aceştia urmând să joace un spectacol inspirat de "o poveste, un basm şi o baladă".

Hai-hui la frontiere

Proiectul – care aparţine Green Hours şi platformei culturale Frilensăr – este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

"Caravana noastră este despre cunoaştere. Spunem de multe ori că ştim cum sunt ceilalţi, că-i înţelegem şi că de fapt, în toată frenezia asta, celalalt e vinovat. În cazul nostru, în cazul teatrului, spunem că spectatorul este cel care ar trebui să vină către noi şi că din partea noastră ajunge creaţia. Ne permitem să ieşim din tiparul ăsta şi să luăm problema în propriile mâini. Mergem cu spectacolele noastre vesele şi amare în locuri în care teatrul pătrunde mai greu, locuri despre care nu ştim foarte multe, dar pentru care avem o nestăvilită curiozitate. Şi plecăm hai-hui să ne-o potolim", spune Daniel Chirilă, manager proiect.

Spectacolele sunt programate între 21 iulie şi 14 august în localităţile Malu (Giurgiu), Nădlac (Arad), Toboliu (Bihor), Halmeu (Satu Mare), Săpânţa (Maramureş), Rădăuţi (Suceava), Horodiştea (Botoşani), Drânceni (Vaslui), Jurilovca (Tulcea) şi Vama Veche (Constanţa).

Despre mituri româneşti

Spectacolul din Toboliu este programat pe 28 iulie, ora 19, şi se va ţine la Căminul Cultural din localitate, intrarea fiind liberă.

Proiectul porneşte de la spectacolele trilogiei Tristory - Mălăieş în Călcăieş, Once Upon şi Mioritza, inspirate dintr-o poveste, un basm şi o baladă. Ele au fost transformate prin dramaturgia şi regia lui Daniel Chirilă în spectacole de teatru pornind de la tradiţii, obiceiuri, laitmotive sau mituri ale poporului român exploatate în context european.

"Cele trei spectacole se adresează tuturor categoriilor de vârstă, în special publicului tânăr şi se constitue într-o trilogie datorită originii surselor de inspiraţie; pentru Mălăieş în Călcăieş sursă fiind povestea Capra cu trei iezi, pentru Once upon - povestea Fata babei şi fata moşneagului, iar pentru spectacolul Mioritza sursă fiind balada Mioriţa", precizează organizatorii.

Spectacolele au fost selectate la festivaluri ca Undercloud, Festivalul Naţional de Teatru Independent, Blue Theatre Constanţa, Gala Hop, Festivalul de teatru nou Arad, SibiuPlays etc. De asemenea, spectacolul Mălăieş în Călcăieş scris de Daniel Chirilă a câştigat Premiul pentru dramaturgie în cadrul Maratonului naţional de teatru independent, Bucureşti, 2014.

Artişti premiaţi

"Frilensăr" este un grup de tineri artişti independenţi care au adunat peste 100 de reprezentaţii în Bucureşti şi în ţară. În cadrul Galei Hop, în 2016, ei au primit premiul pentru cea mai bună trupă de actori.

Frilensăr are în prezent patru spectacole active (Mălăieş în Călcăieş, Mioritza, Once upon şi Înaintea erei noastre) şi încă două spectacole în pregătire ( Priveşte cerul şi Who I am). Frilensăr are 7 membri stabili (Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraş, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu şi Daniel Chirilă) şi doi colaboratori (Maria Veronica Vârlan şi Tudor Morar).

Trupa Frilensăr a fost "adoptată" de Teatrul LUNI de la Green Hours, Bucureşti, producătorul acestui proiect. Acesta este cel mai vechi spaţiu independent din România (înfiinţat la 1 decembrie 1997), recompensat de-a lungul anilor cu premii atât naţionale (Premiul de Excelenţă UNITER România, Premiul pentru Creaţie în Teatrul Independent - acordat de Ministerul Culturii), cât şi internaţionale ( Fringe Dublin, Fringe New York, ş.a.).

Între partenerii evenimentului se numără şi Poliţia de Frontieră Română.