Nu ştiu încă vorbi în propoziţii complete şi nici număra, dar asta nu înseamnă că nu pot deveni spectatori de teatru.

Cei mai mici dintre orădeni sunt invitaţi, la finalul săptămânii, la Mini Fest, un festival organizat de Trupa Arcadia, ce cuprinde patru spectacole dedicate bebeluşilor şi copiilor de grădiniţă, realizate de actorii orădeni şi de invitaţi. Personaje năzdrăvane şi decoruri anume concepute le vor face cunoştinţă micilor spectatori cu formele geometrice, culorile, dimensiunile şi părţile corpului.

Small size…

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria organizează, în perioada 27-29 ianuarie, prima ediţie a "Mini Fest - zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori", un eveniment dedicat copiilor cu vârste între 1 şi 6 ani. Ba mai mult, zic actorii, la spectacole pot merge chiar şi micuţi de doar câteva luni. Organizat cu scopul de a promova educaţia timpurie şi teatrul, festivalul cuprinde patru spectacole colorate şi muzicale, precum şi un workshop dedicat părinţilor şi educatorilor.

"În astfel de spectacole totul este conceput pe mintea copiilor, inclusiv muzica e compusă special pentru ei. Părinţii sunt încântaţi când le jucăm, căci, mai ales la 2-3 ani, nu poţi să mergi cu copilul la prea multe activităţi", zice Florian Silaghi (foto), directorul Trupei Arcadia. Întreaga manifestare are loc în cadrul Zilelor Small Size, organizate anual în ultimul weekend din ianuarie în mai multe colţuri din lume, şi a fost inclusă într-un parteneriat de mentoring pe care orădenii l-au încheiat cu Teatrul Ion Creangă din Bucureşti.

Aventurile lui Omuleţ

Mini-festivalul va debuta vineri, de la ora 17, la Sala Arcadia, cu spectacolul "Omuleţ" (2-6 ani), o producţie a trupei orădene, care a avut premiera în luna septembrie a anului trecut. Omuleţ este un băieţel zvăpăiat, care în urma unei căzături zdravene îşi rătăceşte părticele din corp. Picioruşele, mânuţele, ochişorii, urechiuşele, gura şi burtica se ascund ştrengăreşte prin pădure, numai să nu asculte porunca de a se reîntregi. Această joacă îi învaţă pe micuţi care sunt părţile corpului uman, ce denumire are fiecare şi ce simţ o caracterizează.

În aceeaşi zi, de la ora 18, va avea loc un eveniment dedicat părinţilor şi educatorilor. Este vorba despre workshop-ul "Educaţia timpurie prin teatru", ţinut de psihoterapeutul Anca Zăgrian şi regizorul Delia Gavliţchi, ambele invitate din Cluj-Napoca. "Aşteptăm pedagogi, educatori, psihoterapeuţi, actori, pe toţi cei care au de-a face cu această categorie crucială de vârstă", spune Florian Silaghi.

Teatru pe forme

Pentru ziua de sâmbătă, organizatorii au programat două spectacole, numărul lor putând să crească chiar la trei. De la ora 11, tot la Arcadia, actorii orădeni vor juca "Mic sau Mare?" (0-3 ani). În spectacol, totul se bazează pe dimensiuni şi forme, de la contrastul dintre aspectul fizic al actorilor până la recuzita folosită.

"Am încercat să găsim nişte jocuri antagonice între actorul mare, care nu poate lucra cu lucrurile mici, şi actriţa mignonă, care nu se descurcă cu cele mari", zice regizoarea Nagy Viktoria. Cum spectacolul este deja sold-out, directorul Florian Silaghi e pregătit să programeze o a doua reprezentaţie, în cazul în care va exista cerere.

În aceeaşi zi, de la ora 17, Asociaţia Mini-Reactor din Cluj-Napoca va prezenta spectacolul "Forme" (2-6 ani), în cadrul căruia, tot prin joacă şi interacţiune cu actorii, micuţii sunt familiarizaţi cu formele geometrice.

Cu mami şi tati

Micul festival se va încheia cu o reprezentaţie pentru bebeluşi (0-3 ani). Este vorba despre spectacolul "Mânuţe şi picioruşe" conceput de trupa Liliput a Teatrului Szigligeti, programat duminică, de la ora 11, la Arcadia. "E o producţie foarte jucăuşă. Actorii folosesc un fel de piese lego supradimensionate pentru a construi tot felul de obiecte pe care copiii le pot recunoaşte, jucându-se cu formele, lumina şi sunetele", zice Florian Silaghi.

Preţul unui bilet la Mini Fest este de 10 lei pe spectacol, iar copiii trebuie însoţiţi de unul dintre părinţi. "Un spectacol durează de regulă 30 de minute, însă, de obicei, mai stăm încă atât cu micii noştri spectatori, care vor să se joace cu noi şi cu recuzita", adaugă directorul trupei Arcadia. Căci, odată ce ai prins gustul teatrului, nu-l poţi părăsi prea uşor...