Pentru o săptămână, cât durează Festivalul Teatrului Scurt, toate drumurile duc la teatru, pentru că teatrul va fi peste tot.

Într-o maşină, în cluburi sau pe stradă, locuitorii oraşului vor putea deveni astfel, chiar şi în treacăt, publicul numeroaselor reprezentaţii date de trupe din toată ţara şi din străinătate.

La scurt

A XVI-a ediţie a Festivalul de Teatru Scurt (FTS) a început sâmbătă, în cadrul Toamnei Orădene, şi cuprinde peste 30 de spectacole aduse de trupe din ţară, din Ungaria şi Italia, dar şi lansări de carte.

Startul a fost dat sâmbătă, cu o paradă a costumelor şi un carnaval în Pasajul Vulturul Negru, dar şi cu piese susţinute de actori ai Teatrului Nottara din Bucureşti. Luni, de la ora 13.30, actorii trupei Iosif Vulcan vor fi "Statui vivante", pe strada Republicii, după care, de la ora 17, în Pasajul Vulturul Negru va avea loc un atelier şi expoziţie de produse handmade. FTS continuă cu o reprezentaţie inedită: Teatrul maghiar din Timişoara va juca spectacolul "Mady Baby" într-un microbuz, marţi, dar şi miercuri, cu plecare la ora 16.30 din faţa Teatrului de Stat. Concomitent, marţi, de la ora 17, în Pasajul Vulturul Negru va fi deschis un atelier de confecţionare de păpuşi, dar şi o expoziţie de măşti şi păpuşi realizate manual. De la ora 19, în acelaşi loc orădenii îşi pot pune pirostriile şi divorţa într-un eveniment şugubăţ denumit "Căsătorii scurte şi divorţuri şi mai scurte".

Tot marţi, de la ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor, iubitorii teatrului clasic vor putea urmări spectacolul "Amalia respiră adânc", al Teatrului "Bacovia" din Bacău. De la ora 20 piesa "Proorocul Ilie" va fi pusă în scenă de actorii din Baia-Mare la Teatrul de Stat, iar două ore mai târziu, la Queens Pub, va fi jucat spectacolul "Cu flori în gară", adus de Teatrul de Artă din Bucureşti. În acelaşi timp, de la ora 22, la Hotel Continental, va avea loc "Strip-tease", o producţie independentă Baia Mare.

De peste tot

Spectacolele vor continua miercuri de la ora 18, când trupa Iosif Vulcan va juca "Terorism" la Teatrul de Stat, iar de la ora 20 actorul maghiar HoBo îşi va aduce trupa pe scena Filarmonicii pentru a reprezenta "Cele zece porunci ale vagabonzilor". De la aceeaşi oră, la Casa de Cultură a Sindicatelor, actorii Teatrului din Braşov vor juca "Autostrada", iar de la 22 Asociaţia Artemotion va pune în scenă "Gunoierul", în clubul Escape. Centrul oraşului prinde viaţă joi, de la ora 14, cu spectacolul "Suflet de statuie", jucat de actorii Teatrului Vostru din Sibiu pe Corso şi în Pasaj. De la ora 18, publicul va urca pe scena teatrului orădean pentru a-i urmări pe actorii reşiţeni în spectacolul "Tu cine eşti?", iar de la 20, actorii orădeni vor juca "Copilul acesta", la Casa de Cultură a Sindicatelor. Seara se va încheia într-o notă comică la Queens Pub, unde de la ora 22 Nicu Bendea, din trupa clujeană Comedica, va prezenta o stand-up comedy.

Adio, dar pe curând

Spectacolul "Suflet de statuie" adus de actorii sibieni va continua şi vineri de la ora 14 în centrul oraşului, pentru ca de la ora 18, în Pasaj, Asociaţia D'Art Oradea să facă un FSHN Show. De la aceeaşi oră, la Casa de Cultură, actorii Teatrului de Comedie din Bucureşti vor prezenta spectacolul "Doamne... ce măcel!". La ora 20, actorii trupei Szigligeti vor juca "Păunul" în clădirea teatrului, cu publicul pe scenă, iar două ore mai târziu, teatrul se mută în pub-uri: în Escape, actorii Teatrului de garaj şi curte din Timişoara vor interpreta "Stăteam întinşi în pat", iar trupa Szigligeti va juca la Queens "Războiul lui Klamm".

Ultima zi a festivalului aduce şi o premieră a trupei orădene Iosif Vulcan, comedia romantică "Soare pentru doi", programată la Sala Studio de la 18. Spectacolul "Cântăreaţa cheală" va fi jucat de actorii Teatrului German din Timişoara pe scena teatrului de la ora 20, în timp ce reprezentaţia de adio va avea loc la ora 21.30, când o trupă din Italia oferă recitalul de muzică şi poezie "La luna do'v'e", în Queens.

Cum Festivalul de Teatru Scurt este el însuşi scurt, directorul evenimentului şi conducătorul trupei Iosif Vulcan, Daniel Vulcu, afirmă că are de gând să-l readucă în Oradea an de an, nu o dată la câţiva ani, ca până acum. Şi, mai mult, chiar să-l facă internaţional. Pentru ca arta să coboare de pe scenă în viaţa spectatorilor cât mai des...