Dacă mulţi tineri nici nu ştiu cum arată scena Teatrului de Stat ori au ajuns la vreun spectacol mânaţi aproape cu forţa de profesori, din toamnă vor putea vedea spectacole jucate într-unul din localurile preferate.

După ce trecutele ediţii ale festivalului de teatru de stradă şi de pub au avut un succes peste aşteptările organizatorilor, o mână de actori s-au inspirat din acest model, plănuind să joace o întreagă primă stagiune în Clubul Escape. Unde, din septembrie, îşi aşteaptă publicul fără să fie deranjaţi că acesta va putea, în timp ce-i urmăreşte, să bea o halbă de bere ori un pahar cu vin.

Premieră

13 sebastian lupu.jpgUn grup de actori consacraţi şi îndrăgiţi ai Teatrului orădean, între care Sebastian Lupu, Richard Balint şi Mirela Lupu, a înfiinţat primăvara trecută Asociaţia Culturală Artemotion cu gândul ca, în afara orelor de program, să lucreze la realizarea unor spectacole mai puţin convenţionale, după modelul companiilor de teatru private din marile oraşe. "Teatrul public are un anume buget şi un anume statut, care nu-i permite să facă experimente. Dar noi putem juca orice piesă ne trece prin cap, cu singura condiţie să aibă succes", spune Sebi (foto), preşedintele Asociaţiei.

Prima reprezentaţie concepută de Artemotion s-a jucat astă-toamnă în localul Teatrului Arcadia pentru Copii şi Tineret, unde actorii au interpretat "Cerere în căsătorie fără Cehov", după un scenariu al clujeanului Cornel Udrea. Au avut priză la public mai mult decât credeau, fapt care i-a încurajat să continue. Şi, fiindcă vor să facă o treabă organizată şi să atragă cât mai mulţi tineri, s-au gândit să facă din teatrul de pub o obişnuinţă.

Aşa s-a născut proiectul primei stagiuni, pe care o vor lansa luna viitoare, cu speranţa că, intrând în mediul preferat al publicului tânăr, îl vor câştiga, îl vor creşte şi îi vor forma gusturile.

Distracţie culturală

Startul stagiunii este programat pentru jumătatea lunii septembrie, în clubul Escape din strada Traian Moşoiu, unde de altfel se va juca tot sezonul, până la primăvară. Spectacolul de deschidere este o comedie spumoasă, după cum asigură protagoniştii Mirela şi Sebastian Lupu, alături de Richard Balint. Partitura "Gunoierului" aparţine lui Mimi Brănescu, al cărei scenariu se derulează şi el într-un loc neconvenţional, un banal spaţiu de depozitare a gunoiului, care ascunde însă mai multe secrete ce se cer descoperite.

După premieră, spectacolele vor continua din două în două săptămâni cu noi piese pe care, deocamdată, actorii vor să le păstreze ca pe nişte surprize. Promit însă că orădenii care vor merge să le vadă vor avea motive să le şi aprecieze. "Vrem să le arătăm celor care nu merg la teatru că teatrul e, de fapt, peste tot, la fel ca viaţa", explică Sebi.

Organizatorii mizează pe un număr mare de spectatori, uzând şi de un mic truc comercial, căci în contul banilor plătiţi pentru bilete oamenii vor putea şi să consume ceea ce poftesc.

Iniţiatorii proiectului afirmă că, deşi sunt salariaţi ai Teatrului de Stat, ceea ce fac ei nu numai că nu va reprezenta o concurenţă neloială instituţiei, de vreme ce spectacolele lor vor începe abia seara la 10, ci va fi chiar un sprijin. "Vrem să le arătăm tinerilor cum e la teatru şi apoi sigur vor merge şi acolo", speră Sebastian Lupu. Pentru că, nu-i aşa, toate drumurile duc la teatru, indiferent unde s-ar afla...


PUB-THEATRE
Scena şi cafeneaua

Spectacolele de teatru jucate în locuri neconvenţionale au prins la publicul orădean încă din 2008, când în cadrul Toamnei Orădene a avut loc prima ediţie a Festivalului de Teatru de Stradă şi de Pub, la care au participat trupe din mai multe oraşe ale ţării.

Reprezentaţiile date în cluburi, baruri şi restaurante, dar şi pe strada Republicii şi în Piaţa Unirii, au fost apreciate de public, care a început să facă şi consumaţie... de artă. Iniţiat de Daniel Vulcu, directorul artistic al Trupei Iosif Vulcan a Teatrului de Stat, festivalul a continuat în 2009 cu 15 spectacole şi promite să revină la toamnă.