Unul dintre cele mai importante evenimente ale proiectului dintre Bihor şi Hajdu-Bihar, "Fereastră deschisă spre Europa" a fost inaugurarea Teatrului de Vară din Cetate. Evenimentul a avut loc duminică, de la ora 20.30 şi i-a avut în prim plan pe maghiarii de la Experidance.

Discursul de inaugurare a fost ţinut de viceprimarul Biro Rozalia care a spus că evenimentul este unul marcant pentru toţi orădenii. "Când pui piciorul în acest teatru, poţi să simţi că sub fiecare piatră pulsează istoria acestor locuri", a spus viceprimarul, care a mai adăugat că arena orădeană este printre cele mai mari din estul Europei.

Teatrul de vară a fost inaugurat în prezenţa fostului ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, a deputaţilor Lakatos Peter şi Peto Csilla, a secretarului de stat Pasztor Gabriela, a consilierului judeţean Szabo Odon şi a viceprimarului Biro Rozalia.

Istoria Ungariei în doar 90 de minute

Spectacolul "O mie de ani" a fost interpretat de 23 de dansatori din Ungaria şi, mulţumită lui Román Sándor, a avut o coregrafie de zile mari. Muzica a fost o îmbinare fascinantă de ritmuri populate şi mistice, cu accente pe alocuri moderne, iar luminile şi costumele au încărcat cu şi mai mult simbolism scenetele.

Povestea poate fi asemănată până la un anumit punct cu "Tragedia Omului" a lui Madach Imre, prezentând într-un mod plastic istoria Ungariei. Momentele mai importante au fost punctate prin prezenţa lui Lucifer, partea întunecată a omului, vinovată de tragediile acestuia (cum au fost cele două războaie mondiale) şi a Creatorului, lumina şi călăuza bună a destinului uman.

Cele 260 de costume folosite au oglindit foarte bine momentul istoric pe care scenograful a vrut să îl contureze, iar mimica şi gestica personajelor au completat tabloul perfect al unei piese care i-a ridicat la sfârşit pe spectatori în picioare.

Cu toate acestea, în anumite momente, pe parcursul spectacolului, sincronizarea dansatorilor a lăsat de dorit. Un alt element pe care mulţi dintre cei prezenţi l-au criticat a fost includerea unei manele între piesele atent şi cu grijă selectate.