Reprezentanţii Teatrului Regina Maria au prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă proiectul european "Itinerances", câştigat de teatrul orădean, în calitate de organizator princial, alături de alţi trei co-organizatori (Teatrul de Marionete Belfort, Franţa; Compagnia Karromato Sobeslav, Cehia; Charles Kleinberg Production, Belgia) în cadrul programului Cultura 2007-2013.

Proiectul cultural, care se desfăşoară în perioada iulie 2013 - iunie 2015, a fost depus graţie noului regizor al trupei Arcadia, Radu Dinulescu, fostul director al Teatrului de Marionete din Arad, care între 2010 şi 2012 a derulat cu aceeaşi parteneri un proiect similar denumit "Vagabondaj".

"În cadrul proiectului, la Oradea se vor desfăşura mai multe ateliere de lucru pentru actori şi scenarişti. Unul, cel de construcţie a unor capete gigant de păpuşi din burete şi latex, este deja în desfăşurare. Apoi, un specialist din Belgia va ţine un atelier de imagine 3D şi stereoscopică în spectacolele de păpuşi, iar apoi un cunoscut păpuşar va ţine un curs de mânuire a unor păpuşi mai complexe", a explicat regizorul Radu Dinulescu.

Pe lângă atelierele dedicate profesioniştilor, în cele patru ţări participante - România, Franţa, Cehia şi Belgia - vor avea loc şi ateliere dedicate tinerilor care vor să înveţe bazele mânuirii unei păpuşi.

De asemenea, la începutul anului viitor cele patru teatre partenere în proiect vor realiza un spectacol de păpuşi în co-producţie, în care vor fi folosite atât păpuşi cât şi proiecţii video. "Spectacolul va rămâne în repertoriul trupei Arcadia, dar va fi jucat în toate ţările participante la proiect", a mai spus Radu Dinulescu. Spectacolul rezultat din colaborarea celor patru teatre va avea premiera în luna mai a anului viitor, urmând să fie jucat, iniţial, gratuit pentru copii defavorizaţi. În plus, în cadrul "Itinerances" va fi realizată şi o expoziţie itinerantă în jurul marionetei şi tehnicilor de mânuire, care va însoţi spectacolul în toate ţările în care vor fi date reprezentanţii.

Proiectul "Itinerances" are o valoare totală de 405.000 euro, din care 200.000 reprezintă finanţare europeană, restul sumei fiind asigurată de cele patru teatre partenere. Fiind lider de proiect şi beneficiind de cele mai multe activităţi, Teatrul Regina Maria va contribui cu 75.000 de euro. "Nu este o sumă mare dacă avem în vedere faptul că este împărţită pe trei stagiuni. De asemenea, vor fi mai multe cheltuieli pe care le vom recupera", a declarat managerul Daniel Vulcu, prezent la conferinţa de presă.

Teatrul Regina Maria face parte dintr-un alt proiect european, care va fi depus spre aprobare în luna octombrie de către Teatrul de'll Argine din Bologna. De data aceasta este vorba de unul dedicat adulţilor, care va avea ca tematică imigraţia.