Teatrul Regina Maria montează următoarea premieră a stagiunii pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României.

Pentru a marca sărbătoarea, dar şi împlinirea a 160 de ani de la naşterea dramaturgului I.L. Caragiale, teatrul orădean a ales să pună în scenă spectacolul "O scrisoare pierdută", regizat de Cristian Ioan, de la Teatrul din Satu-Mare. "Caragiale este contemporanul nostru. Spre exemplu în actul III, Farfuridi spune "ajungem dar la revizuirea Constituţiei şi legii electorale"", a declarat regizorul joi într-o conferinţă de presă.

Acesta a explicat că spectacolul prezintă personajele politicii actuale, fără ca un singur cuvânt să fie schimbat. "Am pornit de la ideea că nu vom adăuga şi nici nu vom tăia niciun cuvânt. Totuşi, veţi vedea că spectacolul se referă la ziua de astăzi. Îi veţi reîntâlni pe toţi politicienii actuali", a mai spus Cristian Ioan.

Alegerea acestei piese a lui Caragiale nu este întâmplătoare. Pe 26 noiembrie, cu puţin timp înaintea premierei, se împlinesc 56 de ani de la înfiinţarea secţiei române a teatrului orădean, care a fost inaugurată cu spectacolul "O scrisoare pierdută". "Am ales să-l sărbătorim pe Caragiale de Ziua Naţională şi Ziua Naţională cu Caragiale. Spectacolul va începe în faţa teatrului pe la ora 17 şi va continua în sală. Deocamdată nu spunem mai multe", a declarat managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu.

În distribuţia spectacolului apar şi doi actori de la alte teatre din ţară. Sebastian Marina, de la Teatrul Andrei Mureşan din Sfântu-Gheorghe, îl va interpreta pe Ştefan Tipătescu, iar Radu Botar, de la Teatrul de Nord Satu-Mare, va juca rolul lui Nae Caţavencu. "Cei doi actori au intrat în atenţia noastră de foarte mult timp şi ne dorim să-i permanentizăm la Oradea. Şi trupa noastră mai trebuie să se primenească", a explicat Vulcu.

Cât despre actorii "casei", rolul lui Zoe Trahanache va fi jucat de Corina Cernea, cel al lui Agamemnon Dandanache de Daniel Vulcu, Zaharia Trahanache - Petre Panait, Tache Farfuridi - Alexandru Rusu, Iordache Brânzovenescu - Pavel Sîrghi, Ghiţă Pristanda - Sebastian Lupu, Ionescu - Tiberiu Covaci, Popescu - Ion Ruscuţ, Cetăţeanul Turmentat - Petre Ghimbăşan, Popa Pripici - George Voinese şi Petcuş - Ion Ruscuţ. "Piesa lui Caragiale este o capodoperă şi un punct de referinţă în activitatea artistică a oricărui actor", a precizat regizorul.

În aceeaşi conferinţe de presă, Daniel Vulcu a anunţat că Teatrul Regina Maria a fost invitat de Maurizio Passerotti, consulul onorific al României pentru regiunea Trentino Alto Adige să pună în scenă spectacolul "Îndrăgostiţii din Ancona" în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României, în oraşul Trento. "Spectacolul va avea loc pe 4 decembrie şi nu este dedicat doar românilor, căci am pregătit deja supratitrarea acestuia în limba italiană", a adăugat directorul Teatrului.