Asociația Teatrul de Copii din Oradea, sub îndrumarea actorului Şerban Borda, va aduce spectacole în mediul rural prin proiectul "Teatrul vine la tine", sprijinit de Fundaţia Comunitară Oradea (FCO). Evenimentele sunt gratuite şi vor avea loc în 5 sate din judeţul Bihor.

Aflat la a treia ediţie, proiectul este finanţat de Fundaţia Comunitară prin Bursa Talentelor, ediția a X-a, iar detalii despre acesta au fost prezentate marţi într-o conferinţă de presă susţinută de Şerban Borda.

Dragoste cu năbădăi

"Anul acesta am avut plăcuta surpriză să văd că fondurile pentru proiectele culturale s-au mărit şi am observat că e o tendinţă la nivel naţional. M-am bucurat că inclusiv la Fundaţia Comunitară Oradea se întâmplă acest lucru", a declarat actorul Şerban Borda (foto), care a adăugat că se bucură că proiectul propus de el se află printre cele cinci finanțate de FCO prin această bursă.

Șerban Borda

Proiectul îşi propune să aducă teatrul în mediul rural şi se adresează în special seniorilor, oferindu-le acces la activităţi culturale în proximitatea lor. „Bineînţeles că nu se adresează doar seniorilor, speranţa noastră este ca bunicii şi părinţii să vină însoţiţi de copii şi nepoţi”, a precizat inițiatorul proiectului.

"Prin „Teatrul vine la tine” dorim să ducem un spectacol de teatru în 5 localităţi rurale din judeţul Bihor. În primele două ediţii am fost în zona rurală şi mic urbană din Bihor, dar cu spectacole pentru copii. Ne-am hotărât ca, de data asta, să îl dedicăm seniorilor şi dorim ca în aceste localităţi rurale din judeţul Bihor să ajungem la cel puţin 500 de seniori", a adăugat Borda.

Astfel, în luna iunie a acestui an, în localităţile Suplacu de Barcău, Gepiu, Tinca, Tulca şi Vadu Crişului se vor juca în aer liber spectacolele "Dragoste cu năbădăi", după "Ursul" şi "Cerere în căsătorie" de A.P. Cehov.

Din distribuţie fac parte actorii Mihaela Gherdan, Şerban Borda, Corina Cernea şi Andrian Locovei.

"În zona rurală, din păcate, activităţile culturale se cam reduc la mersul la biserică şi la zilele comunei", a constatat Borda, dar a subliniat că există public şi pentru alte activităţi culturale organizate la sat. 

"Majoritatea bihorenilor se află undeva între 45 de minute şi 2 ore de cel mai apropiat loc în care pot vedea un eveniment cultural. Sincer, nu văd pe nimeni să se urce în maşină, de la marginea judeţului, să facă 2 ore până în Oradea să vadă un spectacol şi, după, să meargă 2 ore înapoi. Atunci m-am gândit că este important să mergem noi spre ei", a adăugat actorul. 

Profesorul trăsnit

Pe de altă parte, Asociaţia Culturală Teatrul de Copii a obţinut finanţare de la Fundaţia Comunitară Oradea, prin Fondul Ştiinţescu 6.0, și pentru "Profesorul Trăsnit", un proiect ce va explica ştiinţa într-un mod accesibil şi atrăgător pentru elevi, cu ajutorul artei teatrale.

Acest proiect are ca scop organizarea de spectacole interactive pentru copii, în luna mai, în alte 5 localităţi: Roşia, Parhida, Batăr, Vârciorog şi Marghita. Actorul Şerban Borda va interpreta personajul Profesorul Trăsnit, prezentând cunoştinţe elementare de fizică, chimie şi matematică într-un mod captivant.

"Motivul pentru care am ales să finanţăm proiectele propuse de Şerban a fost faptul că a identificat foarte bine nevoile. Ambele programe încearcă să răspundă la nişte nevoi şi să vină cu nişte soluţii. În cadrul Profesorului Trăsnit a fost vorba de nevoia de a aduce ştiinţa în rândul unor copii din mediul rural care, poate, nu au acces la ştiinţă mai mult decât prin intermediul unor manuale. Şi cum să faci să fie şi mai interesantă ştiinţa pentru ei şi să o înţeleagă cât mai bine, dacă nu prin arta teatrală?", a adăugat şi Beatrice Bungo, manager de comunicare al Fundaţiei Comunitare, prezentă la conferinţa de presă. 

Proiectul "Teatrul vine la tine" este finanţat de FCO cu suma de 19.258 lei, în timp ce pentru "Profesorul trăsnit" Fundaţia a alocat un buget total de 17.700 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!