În premieră în România, Spitalul Judeţean din Oradea va folosi în procesul de tratare a pacienţilor cu diferite arsuri un aparat revoluţionar, numit Spincare şi creat în Israel, care imprimă, de la distanţă, o pânză protectoare pe rană, care ajută la renegerarea pielii, protejează de infecţii şi atenuează durerea. La nivel internaţional, metoda inovatoare a fost descrisă şi ca "tehnologia Spiderman". 

Aparatul Spincare, în valoare de circa 19.000 lei, a fost donat Spitalului Judeţean de firma SH Medical Oradea, care importă şi distribuie echipamente medicale de ultimă generaţie, în parteneriat cu Clubul Lions. 

Primul din România 

Beneficiile folosirii aparatului au fost prezentate, vineri, într-o conferinţă de presă ce a avut loc în amfiteatrul unităţii spitaliceşti şi la care au participat managerul Lucia Daina, Sorin Bibărţan, reprezentantul firmei SH Medical, dr. Gheorghe Carp, fostul manager al Spitalului Judeţean, dr. Florian Bodog, şeful secţiei de Chirurgie Plastică, unde va fi folosit propriu zis aparatul, precum şi reprezentanţi ai Clubului Lions, în frunte cu preşedintele acestuia, Sorin Bot. 

Reprezentantul SH Medical, Sorin Bibărţan, le-a explicat celor prezenţi că aparatul ultramodern Spincare este rezultatul unei importante cercetări realizate de compania Nanomedic din Israel, iar că firma SH Medical a decis să-l importe tocmai pentru a contribui la îmbunătăţirea tratamentelor din secţiile de arşi din România. 

O a doua piele 

Practic, folosind electrofilarea (electrospinning), aparatul Spincare pulverizează peste leziuni o peliculă fină din polimeri care, după aderenţa pe rană, devine transparentă, ca o piele artificială, iar astfel medicii pot monitoriza procesul de vindecare. 

Ce efecte are? În primul rând, folia creată prin tehnologia specială descoperită de Nanomedic protejează de infecţii. Cadrele medicale nu ating pacientul, iar matricea nu trebuie schimbată, ci rămâne pe rană până la vindecare. Astfel, pe lângă riscul scăzut de infecţie, pacientul este scăpat de durerile provocate de curăţarea şi schimbarea pansamentelor clasice.

"Matricea respectivă este ca o pânză de păianjen, care ajută pielea să respire, iar pacientul poate să facă duş la 24 de ore după aplicarea ei", a explicat Sorin Bibărţan. Prin pelicula protectoare creată cu Spincare, însă, medicii pot aplica diverse medicamente pe rană. 

Un alt mare avantaj, certificat prin testele clinice, este acela că Spincare ajută la regenerarea ţesuturilor, cu alte cuvinte ajută corpul să se vindece. "Pânza" poate fi folosită atât pe răni mai mici, cât şi mai mari. 

Vezi mai jos cum funcţionează Spincare!

Pe mâna medicilor

Spitalul Judeţean din Oradea, mai precis Secţia de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, va beneficia de calităţile inovatoare ale aparatului Spincare, disponibil de acum şi în România, prin intermediul SH Medical Oradea. 

"Noi deja am început să ne instruim despre cum se foloseşte acest aparat. El tratează arsuri până la gradul II B. Sper că va fi de mare ajutor pentru pacienţi şi cu siguranţă îl vom pune în funcţiune imediat", a spus, în conferinţă, dr. Florian Bodog, şeful Chirurgiei Plastice de la Judeţean, adăugând că secţia este în proces de modernizare la finalul căruia va avea 5 paturi pentru arşi, cu circuit separat şi dotări moderne. 

"Mă bucur că acest aparat, care într-adevăr şi mie mi se pare revoluţionar, a ajuns la Oradea. Colegii noştri de la Chirurgie Plastică şi Reparatorie vor da cât de repede drumul la treabă...", a spus şi dr. Gheorghe Carp, fostul manager al Spitalului Judeţean.

La finalul conferinţei, dr. Florian Bodog s-a oferit să devină pentru câteva minute pacient. Reprezentantul SH Medical a demonstrat pe mâna doctorului cum funcţionează aparatul Spincare, pulverizând nanofibrele şi arătând cum se creează pelicula protectoare. 

Împânzeşte lumea

Dr. Gary J. Sagiv, VP Marketing şi Sales pentru compania israeliană Nanomedic, s-a aflat recent în Oradea, pentru promovarea aparatului revoluţionar. Reprezentantul Nanomedic a explicat că aparatul Spincare a fost lansat în 2020 şi este folosit în 20 de ţări, majoritatea din Europa, dar şi în India, Thailanda, Israel. De asemenea, aparatul Spincare urmează să fie lansat şi pe piaţa din Statele Unite ale Americii. 

Pentru că aparatul este uşor de manevrat, el poate fi utilizat, a subliniat dr. Sagiv, nu doar în spitale, ci şi în cabinetele medicale ale şcolilor sau în diferite clinici. 

(advertorial)