Deşi n-a fost finalizată niciodată, iar în vremea comuniştilor a fost transformată în fabrică de mobilă, Sinagoga Viznitz nu "stă degeaba".

De mai bine de un an, o încăpere a acesteia găzduieşte spectacole de teatru pe teme profunde şi actuale, realizate de o mână de actori tineri care au înfiinţat Centrul Multimedia Studio Act. Luna aceasta, orădenii sunt invitaţi la trei reprezentaţii - un show de improvizaţie, un spectacol despre români şi unguri şi unul despre... frumuseţe.

Sete de improvizaţie

Teatrul independent Studio Act a fost deschis în luna august a anului trecut, într-o încăpere a Sinagogii Viznitz din strada Crinului nr. 2, de mai mulţi actori ambiţioşi: Eugen Neag şi Alin Stanciu de la Teatrul Regina Maria, respectiv Ioana Cheregi şi Andrei Stan, actori la Satu Mare. Primii doi jucaseră mai mulţi ani în spectacole de improvizaţie, sub numele Impro Patzan, în mai multe cafenele şi pub-uri din oraş. Voiau, însă, un loc mai intim, mai ca la teatru.

Eugen Neag, actor Studio Act Oradea"Să zicem că a fost un pariu faptul că am ales să jucăm în afara unui pub, unde oamenii nu-şi pot comanda de băut", spune Alin Stanciu. Îl completează Eugen Neag (foto): "Alegerea a venit şi în urma unei saturaţii. În pub-uri auzeam cum barmanii vorbeau între ei în timpul spectacolului, iar oamenii îşi comandau de băut". Înainte de a juca primul spectacol la Sinagoga Viznitz, unde plătesc chirie, actorii au reamenajat încăperea şi au construit o mică scenă prin forţe proprii.

Portofoliu actual

Tot fără niciun ajutor din partea autorităţilor, Studio Act a reuşit să strângă prin "crowdfunding" bani pentru a organiza, în 2016 şi în 2017, două festivaluri cu producţii independente. De asemenea, au "înveselit" o parte din faţada Sinagogii cu portrete ale actorilor care au apărut pe scena Studio Act şi cu alte imagini realizate de pictoriţa Florence Sabău şi de elevii ei.

Studio Act are acum în repertoriu patru producţii proprii: "Impro Patzan Show", spectacolul de improvizaţie, "Reasons to be pretty", "Vă plac bananele, tovarăşi?" şi "Poveste din Transilvania", pentru care colaborează şi cu alţi actori orădeni, cum ar fi Richard Balint, Alina Leonte, Ciprian Ciuciu Pitz, Melinda Ciuciu Pitz şi Gyula Kocsis, precum şi cu regizori şi scenografi din noua generaţie.

Alin Stanciu, actor Studio Act OradeaChiar dacă se bazează pe bugete mici, actorii îşi transformă proiectele în producţii profesioniste. Îşi aleg piesele în funcţie de mesaj, toate fiind bine ancorate în probleme actuale ale societăţii. "Încercăm să vorbim despre lumea în care trăim. Plecăm de la discuţii despre preocupările oamenilor, de la mentalităţi şi cum se schimbă acestea", spune Alin Stanciu (foto).

Spectacol… frumos

În "Reasons to be pretty", după o piesă scrisă de scenaristul american Neil LaBute, sunt abordate problemele vieţii de cuplu şi, evident, frumuseţea. Este un spectacol despre oameni normali care sunt obligaţi să trăiască într-o cultură a extraordinarului, ale cărei standarde de frumuseţe sunt exagerate şi vizează doar aspectul fizic. Regizorul Radu Horghidan îl descrie ca fiind "plin de umor, de absurd şi de omenesc".

O altă producţie Studio Act este one man show-ul "Vă plac bananele, tovarăşi?", după un text de Székely Csaba, în regia lui Ándi Gherghe. "E o oglindă satirică a regimului comunist, văzut prin ochii unui băiat naiv care nu înţelegea gravitatea lucrurilor", spune Alin.

Români, unguri şi iubire…

Cel mai recent spectacol este "Poveste din Transilvania", după un text al tânărului George Ştefan, inspirat dintr-un caz real şi regizat tot de Ándi Gherghe. El este plasat în perioada comunistă şi spune povestea unui român din Târgu Mureş care se îndrăgosteşte de o unguroaică. Când vor să le spună părinţilor despre iubirea lor, cei doi află că în trecut tatăl băiatului, un securist, îl băgase la puşcărie pe cel al fetei. Pentru "Poveste din Transilvania", Studio Act a cooptat actori de la Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti. Spectacolul este bilingv, supratitrarea fiind asigurată în ambele limbi.

Luna aceasta, Studio Act are programate trei reprezentaţii: "Reasons to be pretty", pe 10 noiembrie, "Impro Patzan Show", pe 24 noiembrie, şi "Poveste din Transilvania", pe 25 noiembrie. Biletele au preţ unic, de 20 lei, şi se pot rezerva pe Facebook sau telefonic, la numărul 0771.438.892. Invitaţia e deschisă atât celor care au fost deja cuceriţi de tinerii "independenţi", cât şi celor care vor să simtă cum e să vezi teatru la Sinagogă...