După ce a intrat în conflict cu liderul PSD, Liviu Dragnea, primarul de Iaşi, Mihai Chirica, a fost exclus vineri din PSD. Decizia a fost luată de majoritatea membrilor Biroului Permanent Judeţean, după ce, în urmă cu 3 zile, Comisia de Etică a PSD Iaşi a propus sancţionarea acestuia pentru atacurile repetate la adresa conducerii social-democrate, după cum anunţă Digi24.ro.

Din cei 23 de membri ai BPJ Iaşi, 18 au votat, potrivit unui primar social-democrat, pentru excluderea lui Mihai Chirica din PSD. Alături de Mihai Chirica, au fost excluşi din rândul PSD-iştilor şi viceprimarul Gabriel Harabagiu şi fostul deputat Sorin Iacoban.

Şedinţa BPJ Iaşi a durat circa 3 ore.

Săptămâna viitoare, Comitetul Executiv Judeţean va lua doar act de decizia Biroului Permanent Judeţean Iaşi.

În contextul conflictului dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, Chirica a arătat că ar fi bine ca partidul să facă o mişcare inteligentă şi să-şi schimbe conducerea.

"Având în vedere ceea ce se întâmplă cu marea masă a românilor faţă de încrederea pe care o acordă Parlamentului şi Guvernului, ştiut fiind faptul că ambele structuri democratice se confundă în momentul de faţă cu partidul majoritar, structura majoritară, PSD+ALDE, sigur, ar trebui să îngrijoreze foarte mult şi PSD, ca cel mai mare partid al României, în momentul de faţă să facă o mişcare dacă putem spune şi inteligentă şi să schimbe conducerea, astfel încât să poată recupera paşii pierduţi în 2017", declara primarul Iaşiului.

Şi pe parcursul anului 2017, edilul a susţinut, de mai multe ori, că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar trebui să demisioneze. "Degringolada în care se zbate România de astăzi şi PSD de astăzi i se datorează în proporţie de sută la sută. Să îşi dea demisia pentru a nu fi demis. Ar fi ultima măsură de onoare pe care ar putea să o ia, având în vedere că România este pe descreştere, într-un haos evident, politic şi administrativ. Şi nu cred că haosul mai poate să guverneze în momentul de faţă", spunea Mihai Chirica în noiembrie 2017.

În februarie 2017, primarul a fost sancţionat cu retragerea sprijinului politic pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte al PSD la nivel naţional. Decizia a fost luată de conducerea centrală a PSD ca urmare a criticilor formulate de Mihai Chirica la adresa lui Florin Iordache şi a adoptării OUG 13. Primarul declara că Executivul nu trebuie să dea ordonanţe pe Justiţie şi se poziţiona împotriva stabilirii unui prag valoric pentru abuzul în serviciu.