Tensiuni în PNL. Ca urmare a rezultatelor slabe în alegerile locale, la nivel de ţară şi mai cu seamă de la nivelul Capitalei, majoritatea liderilor organizaţiilor PNL de sectoare au demisionat miercuri, în solidaritate cu Cătălin Predoiu, care a demisionat încă de luni.

Demisiile au venit în contextul în care conducerea PNL s-a reunit miercuri dimineaţă la sediul din Capitală, pentru o întâlnire informală, în pregătirea şedinţei Biroului Politic Naţional, care se va desfăşura miercuri după amiază.

Bolojan, ţap ispăşitor

Până miercuri la prânz, şi-au dat demisia Mihai Voicu, şeful PNL Sector 1, Florin Alexe, şeful PNL Sector 3, Marius Rogin, şeful PNL Sector 4, Cristi Olteanu, şeful PNL Sector 5, dar şi liderul PNL Sector 6. Singura care nu a demisionat, până la această oră, este Anca Boagiu, care conduce Sectorul 2, ea motivând că se va consulta cu colegii ei şi că aşteaptă şedinţa BPN.

Voci din PNL cer, însă, şi demisia lui Ilie Bolojan din funcţia de secretar general, pe motiv că nu s-ar fi ocupat suficient de campania electorală a partidului. „O parte dintre noi, şi anume 4 preşedinţi de sectoare, am solicitat şi demisia domnului secretar general Ilie Bolojan, pentru că am considerat că, în calitatea sa de şef de campanie la nive naţional nu a performat, a lipsit cu desăvârşire din această campanie. Nu am primit încă un răspuns şi aşteptăm. Solicitarea noastră rămâne şi în cadrul Biroului Politic Naţional, de demisie a domnului Ilie Bolojan din funcţia de secretar general”, a declarat Mihai Voicu, preşedintele PNL Sector 1.

"I-am cerut demisia din două motive. A fost şef de campanie la nivel naţional. Pentru prima dată în istoria PNL nu am avut nici un fel de coodonare naţională a campaniei pentru că domnul Bolojan s-a pus şef de campanie şi după aceea nu a mai ţinut nicio şedinţă de campanie. În al doilea rând, nu mi se pare normal ca în pregătirea alegerilor parlamentare, noi să avem un secretar general navetist care vine în Bucureşti o zi da paisprezece nu, din când în când. Oricum nu pare că are capacitatea să exercite această funcţie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Voicu.

Voicu a afirmat că Ilie Bolojan a susţinut că îşi va da demisia doar dacă i-o va cere Emil Boc (unul dintre candidaţii PNL care a câştigat fără probleme alegerile la Cluj).

Ziare.com notează că, în timp ce demisionarii se prezentau în faţa jurnaliştilor, Vasile Blaga şi Ilie Bolojan au plecat de la sediu, refuzând să stea de vorbă cu ei şi anunţând că se vor face declaraţii oficiale după şedinta BPN care începe miercuri, la ora 15.

"Ar fi nedrept"

Există, însă, şi voci csre iau apărarea edilului orădean. Adriana Săftoiu, de pildă, a declarat la Digi 24 că este exagerat şi nedrept ca liberalii să îi ceară demisia lui Ilie Bolojan.

„Ar fi nedrept să spunem că Bolojan ar fi singurul vinovat. E discrepanţă între rezultatele pe ţară şi Bucureşti. O bună parte din decizii nu-i aparţin lui Bolojan, iar scorul la Oradea - pe primul loc - îl face unul dintre cei care a contribuit mult la scorul nostru naţional. Mi se pare puţin exagerat să-i ceri primarului Bolojan demisia. Când i s-a propus funcţia de secretar general a zis că se va dedica campaniei lui, aşa că pare exagerată şi grăbită declaraţia lui M. Voicu”, a declarat Adriana Săftoiu.

După cum BIHOREANUL a mai scris, PNL a câştigat la un scor zdrobitor conducerea municipiului Oradea. Conform datelor oficiale, liberalul Ilie Bolojan a câştigat alegerile de duminică cu voturile a 52.400 de orădeni, reprezentând 70,95% din cele 73.853 de voturi valabil exprimate.

PNL în două tabere

Potrivit Digi 24, o decizie privind soarta liderilor pe Capitală ai PNL se va lua în şedinţa Biroului Politic de miercuri după amiază. În organizaţiile de sectoare, liberalii din cele două tabere, democrat-liberală şi liberală, se acuză reciproc de lipsă de susţinere şi de implicare în campanie. În plus, şi conducerea partidului este considerată vinovată pentru eşecul pe linie de la Bucureşti.

Conform News.ro, unii lideri din organizaţii acuză strategia greşită a conducerii partidului, care a retras trei candidaţi la Primăria Generală până la desemnarea lui Cătălin Predoiu. Aceştia le reproşează copreşedinţilor Alina Gorghiu şi Vasile Blaga că, prin deciziile pripite din campanie, au influenţat rezultatul înregistrat la majoritatea sectoarelor.