Este zi tensionată, duminică, în Republica Moldova. Câteva sute de persoane s-au adunat în centrul Chişinăului, după ce în faţa Parlamentului a fost anunţat un amplu protest organizat de Mişcarea pentru Popor, din care face parte şi Partidul Şor al oligarhului prorus Ilan Şor, dat în urmărire internaţională şi pus pe lista sancţiunilor de Marea Britanie şi Statele Unite.

Potrivit G4media.ro, organizatorii susțin că unicul scop al protestului ar fi să ceară guvernării să achite integral facturile populației.

Participanții la protest strigă, însă, lozinci împotriva guvernării și împotriva președintei Maia Sandu.

Agenția de știri News.ro precizează că mai mulți tineri vor să ceară micşorarea tarifelor la agentul termic, gaze şi energie electrică.

Întrebaţi la îndemnul cui au ieşit să protesteze şi cum văd ei rezolvarea acestei probleme, doritorii de schimbare nu au fost pregătiţi să răspundă.

Oamenii au fost îndemnaţi să participe la miting de către reprezentanţii partidelor „ŞOR”, „PACE” şi Mişcarea Populară, relatează deschide.md.

News.ro mai scrie că, în cursul dimineții, din municipiul Bălţi spre Chişinău s-au deplasat opt microbuze şi autobuze cu manifestanţi, între aceștia aflându-se și mai mulți tineri.

Au apărut primele incidente

G4Media.ro precizează că protestul trebuia să aibă loc în fața Parlamentului, dar s-a mutat la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Oamenii s-au adunat cu pancarte în mâini și steaguri ale Republicii Moldova.

„Foarte bine că suntem mulți și vocali. Împreună cu colegii din mișcarea națională pentru popor am luat decizia ca să manifestăm nu în fața clădirilor instituționale, guvernamentale, dar să mergem pe scările Teatrului Național de Operă și Balet și acolo vom striga”, a spus, conform sursei citate, deputata Marina Tauber, aflată sub control judiciar.

În fruntea protestului se mai află membra Partidului Șor, Reghina Apostolova, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, mai scrie G4Media.ro.

Poliția a constatat încălcarea celor expuse în declarația prealabilă cu privire la locația desfășurării întrunirii. Potrivit oamenilor legii, schimbând locația, organizatorii nu au respectat declarația.

În altă ordine de idei, scrie News.ro, Poliţia i-a îndemnat pe participanţi să se conformeze indicaţiilor oamenilor legii, restricţiilor impuse de autorităţi, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violenţă sau alt gen de acţiuni periculoase pentru siguranţa cetăţenilor.

„Poliţia nu va tolera nici o formă de provocare sau agresiune, inclusiv asupra angajaţilor săi. Persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violenţă, dezordini sau destabilizări vor purta răspundere conform legislaţiei”, au subliniat oamenii legii.

Şase tineri cu comportament suspect, dintr-o instituţie cu profil sportiv, au fost conduşi duminică la Poliţie, iar asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuţit.

Protest cu reclamă pe Facebook

News.ro mai scrie, citând Associated Press, că inițial rețeaua de socializare Facebook a permis politicianului fugar Ilan Şor să difuzeze reclame care îndeamnă la proteste şi revolte împotriva guvernului prooccidental, chiar dacă el şi partidul său politic se află pe listele de sancţiuni ale SUA.

Anunţurile în care apărea politicianul condamnat Ilan Şor au fost, în cele din urmă, eliminate de Facebook.

Dar, înainte au fost văzute de milioane de ori în Republica Moldova.

Contramanifestaţie cu steaguri ale României şi NATO

Pe de altă parte, mai arată News.ro, câteva persoane s-au adunat în faţa Monumentului lui Ştefan cel Mare din centrul Chișinăului pentru a protesta împotriva Partidului Şor şi a mitingului preconizat în faţa Parlamentului.

Oamenii au venit cu steaguri ale României, dar şi ale NATO, relatează TV8.md.

Moldova s-a mai confruntat cu asftel de mişcări de stradă şi în toamna anului trecut. O investigaţie de presă a arătat că în spatele acestor proteste au stat forţe proruse din Republica Moldova, între care oligarhul Ilan Şor, dat în căutare internaţională.

Percheziții la oamenii oligarhului fugar

De altfel, sâmbătă, autorităţile au efectuat peste 20 de percheziţii şi au reţinut opt persoane într-un dosar de finanţare ilegală legat de partidul lui Ilan Şor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de la Chişinău, citat de deschide.md, „acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat pe întreg teritoriul R.Moldova, la domiciliile unor membri ai fracţiunii, care sunt implicaţi activ şi sistematic în recepţionarea şi distribuirea banilor în proporţii deosebit de mari către preşedinţi şi vicepreşedinţi ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea şi remunerarea cetăţenilor din diferite regiuni ale ţarii la protestele organizate de Partidul Şor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul planificat pentru data de 19 februarie”.

Igor Grosu: Rusia mizează pe politicieni corupţi şi vulnerabili

Protestul din capitala Republicii Moldova vine pe un fond tensionat. Acţiunile de protest preconizate pentru ziua de duminică sunt „orchestrate”, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, la Radio Moldova.

El a spus că Federaţia Rusă mizează în Republica Moldova pe „politicieni corupţi şi vulnerabili”.

„Problema Federaţiei Ruse este că mizează întotdeauna în Republica Moldova pe politicieni corupţi şi vulnerabili. Ei nu înţeleg că la noi nu este dictatură ca în Federaţia Rusă. La noi chiar şi această grupare organizată are dreptul de a ieşi la proteste paşnice, în limitele legii, să nu destabilizeze. Dacă o să încerce, evident că instituţiile de menţinere a ordinii o să intervină şi nu o să permită”, a spus Igor Grosu.

Tonul între Moscova şi Chişinău s-a înăsprit în ultima vreme, oficialii ruşi avertizând că Republica Moldova ar putea deveni „noua Ucraina”, din cauza orientării ei proocidentale.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută în faţa liderilor UE şi apoi vineri, în faţa participanţilor de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că Rusia are planuri pentru a „distruge” şi „sugruma” Republica Moldova.

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.

De atunci, Republica Moldova a interzis accesul în ţară mai multor cetăţeni străini, unii din Serbia şi Muntengru.

În cel mai recent exemplu, chiar în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost depistaţi pe aeroportul din Chişinău patru cetăţeni străini care voiau să intre în Moldova cu acte false. Erau cetăţeni din Uzbekistan şi veniseră din Istanbul.

UPDATE: Protest încheiat cu lansarea unor porumbei

Până la urmă, protestul a strâns câteva mii de persoane s-au adunat duminică în centrul Chişinăului.

Manifestarea s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate, fără incidente, timp în care diverşi vorbitori au ţinut discursuri în care au criticat conducerea ţării. Manifestanţii au strigat sloganuri antiguvernamentale şi împotriva preşedintei Maia Sandu, scrie News.ro.

O tânără le-a vorbit protestatarilor în limba engleză, afirmând că trebuie să se facă înţeleşi de presa internaţională. Imediat după aceea, Maia Laguţa, o figură cunoscută a protestelor care au mai avut loc la Chişinău, le-a vorbit manifestanţilor în limba rusă.

Protestul organizat de Partidul Şor s-a încheiat cu lansarea în aer a unor porumbei, în semn de „pace”.

Foto: INQUAM Photos / Andrei Mardari

Participanţii au adoptat o rezoluţie prin care cer ca guvernarea să ofere în şapte zile un răspuns pozitiv la solicitarea cetăţenilor de achitare a facturilor pentru lunile decembrie-februarie.

După ce au plecat de la protest, unii manifestanţi au dansat în parcuri după ce au plecat de la prostest, pe muzică pusă în boxe.

News.ro scrie că, în toamnă, Partidul ŞOR organizase proteste în fiecare duminică, începând cu 18 septembrie, în faţa Parlamentului şi a Preşedinţiei, cerând demisia guvernului, diminuarea preţurilor şi tarifelor, precum şi majorarea salariilor. Protestele s-au derulat săptămâni de-a rândul. O investigaţie de presă a arătat că protestatarii veneau pentru că erau plătiţi.

Ilan Şor a fost condamnat în 2017, în primă instanţă, la 7 ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în dosarul cunoscut sub numele de „furtului miliardului”, fiind dat acum în căutare internaţională.

SURSE: NEWS.RO / G4MEDIA

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!