Tensiunile sunt tot mai mari în Rusia, unde recent președintele Vladimir Putin a emis un ordin de mobilizare parțială, trimițând încă 300.000 de soldați pe frontul din Ucraina. Un bărbat înarmat a intrat luni într-o școală din centrul Rusiei și a început să tragă, iar cel puțin 14 oameni au fost uciși, mai multe persoane fiind rănite. Fără legătură cu incidentul, un cetățean rus a tras focuri de armă la biroul de înrolare militară din orașul Úst-Ilimsk din regiunea Irkutsk, și l-a împușcat pe comandantul militar al centrului de recrutare. Asta, în timp ce rușii încearcă să fugă din țară, aglomerând vămile.

Potrivit Digi24.ro, atacul armat de la şcoală a avut loc în oraşul Ijevsk. Oraşul are aproximativ 650.000 de locuitori şi este în apropiere de clădirile guvernamentale. Din câte se pare, printre decedați se află și copii.

"Conform primelor informaţii, atacatorul s-a sinucis. Nu există detalii cu privire la posibilul motiv al sângerosului atac. Pe reţelele sociale au apărut informaţii conform cărora atacatorul ar fi fost un soldat mobilizat care nu voia să meargă la război în Ucraina", scrie Digi24.ro.

În ce priveşte focurile de armă din centrul de recrutare, într-o înregistrare video apărută pe reţelele de socializare se vede cum un bărbat rus care a deschis focul şi l-a împuşcat pe comandantul militar.

HotNews.ro citează site-ul The Guardian, scrie că rusul l-a împuşcat pe comandantul militar local din oraşul siberian după ce i-a spus că va refuza să lupte în războiul din Ucraina.

Bărbatul, îmbrăcat în costum de camuflaj, a tras cel puţin trei focuri în oficial de la mică distanţă, în timp ce alţi potenţiali recruţi pentru invazia rusă fugeau din încăpere.

"Nimeni nu va pleca nicăieri", ar fi spus atacatorul cu câteva momente înainte de a deschide focul, a declarat un martor pentru publicaţia Baikal People. Înainte de asta, comandantul îi adunase pe bărbaţi şi le ţinuse un discurs de încurajare privind plecarea la război.

Din câte se pare, comandantul centrului de recrutare (în imaginea foto principală) este în viață, dar în stare critică. Unele surse spun că acesta ar fi decedat, însă informațiile nu au fost confirmate, deocamdată.

Un alt rus și-ar fi dat foc într-o stație de autobuz în orașul Ryazan în timp ce striga că nu vrea să participe la războiul din Ucraina, potrivit jurnalistului Andrew Roth, corespondentul The Guardian la Moscova.

În tot acest timp, după anunțul privind mobilizarea parțială, tot mai mulți ruși aleg să părăsească țara.

Coada de la granița dintre Rusia și Georgia are o lungime de peste 10 kilometri, iar oamenii așteaptă zeci de ore ca să poată trece.

Războiul pornit de Rusia în Ucraina a ajuns, luni, în ziua 215. 

HotNews.ro scrie că votul la referendumurile din Ucraina care vizează anexarea unor teritorii de către Rusia intră în a patra zi, după ce Statele Unite au avertizat asupra unor "consecințe catastrofale" dacă Moscova va folosi arme nucleare pentru a proteja orice regiune anexată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!