Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a făcut declaraţii şocante, vrând să apere motivele invocate de ruşi pentru atacarea Ucrainei. Întrebat de ce Rusia susţine că trebuie să "denazifice" Ucraina, când însuşi preşedintele ţării, Volodimir Zelenski, este evreu, Lavrov a declarat, duminică, la o televiziune italiană, că "unii dintre cei mai mari antisemiţi sunt evrei" şi a susţinut că până şi Hitler "avea sânge evreiesc".

"Şi ce dacă Zelenski este evreu? Faptul nu anulează elementele naziste din Ucraina. Şi Hitler avea sânge evreiesc", a spus Lavrov în interviul menţionat, potrivit G4Media.ro. 

"De multă vreme auzim poporul evreu înţelept spunând că cei mai mari antisemiţi sunt evreii înşişi", a adăugat el.

Israelul a denunţat luni declaraţiile ministrul rus de externe şi a transmis că aşteaptă scuze de la Moscova, scrie Digi24.ro. 

Prim ministrul Israelului, Naftali Bennett, a transmis că "asemenea minciuni au rolul să acuze evreii înşişi de cele mai oribile crime din istorie, care au fost comise împotriva lor". "Folosirea Holocaustului asupra poporului evreu pentru scopuri politice trebuie să înceteze imediat", a adăugat acesta. 

De asemenea, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a declarat că ambasadorul Rusiei în Israel va fi convocat pentru "o discuţie dură" în legătură cu comentariile, pe care Lavrov le-a făcut duminică. "Este o declaraţie de neiertat, scandaloasă, o greşeală istorică teribilă şi ne aşteptăm la scuze", a declarat Lapid pentru site-ul de ştiri YNet, potrivit Reuters.

Dani Dayan, preşedintele Yad Vashem, memorialul Israelului pentru cele şase milioane de evrei ucişi în Holocaust, a numit remarcile lui Lavrov "o insultă şi o lovitură severă pentru victimele adevăratului nazism".

Vorbind la postul de radio israelian Kan, Dayan a spus că Lavrov răspândeşte "o teorie a conspiraţiei antisemită".

Teoriile conspiraţiei conform cărora liderul nazist Adolf Hitler ar fi avut o anumită ascendenţă evreiască care ar fi putut motiva antisemitismul său şi uciderea a şase milioane de evrei au fost dezminţite în mod repetat de istorici, explică Times of Israel, citat de G4Media.ro. 

Când a anunţat invazia, Vladimir Putin a susţinut că "operaţiunea militară specială" va urmări "denazificarea" Ucrainei, fără a prezenta dovezi că această acţiune ar fi justificată în vreun fel.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!