Uciderea generalului iranian Qasem Soleimani a născut tensiuni în Orientul Mijlociu, punând cap în cap principalele forţe. După ce iranienii au anunţat că se vor răzbuna şi că în raza lor de acţiune sunt 35 de ţinte americane din Orientul Mijlociu, dar şi oraşul israelian Tel Aviv, Donald Trump a subliniat că SUA au identificat 52 de obiective în Iran pe care le vor lovi "foarte rapid şi foarte dur", dacă republica islamică atacă cetăţeni americani sau interese americane. Parlamentul irakian a votat, duminică, expulzarea militarilor americani.

Bătălia țintelor

Potrivit Digi24.ro, Donald Trump a avertizat sâmbătă Teheranul că SUA au identificat 52 de obiective în Iran pe care le vor lovi "foarte rapid şi foarte dur", dacă republica islamică atacă cetăţeni americani sau interese americane. Preşedintele SUA a arătat că numărul 52 corespunde cu cel al americanilor ţinuţi ostatici timp de peste un an, la sfârşitul anului 1979, în Ambasada Statelor Unite din Teheran.

Unele din aceste ţinte iraniene "sunt de nivel foarte înalt şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană", a precizat Trump într-un mesaj pe Twitter. A fost, totuşi, împăciuitor: "Statele Unite nu mai doresc ameninţări!", a spus el, cerându-le iranienilor să înceteze cu ameninţările.

Teroristul nr. 1

Reacţia de sâmbătă a venit ca replică la ameninţările cu răzbunarea formulate de liderii de la Teheran după lovitura americană care l-a ucis la Bagdad pe generalul iranian Qasem Soleimani, şeful Forţelor Quds, însărcinate cu operaţiuni în exteriorul Iranului, despre care președintele american zice că este „teroristul numărul 1 al planetei”.

Iranienii au răspuns că în raza lor de acţiune sunt 35 de ţinte americane din Orientul Mijlociu, dar şi oraşul israelian Tel Aviv. Ambasadorul iranian în SUA, Majid Takht, a declarat vineri seară că atacul împotriva generalului Soleimani, "a fost de fapt un act de război din partea Statelor Unite împotriva poporului iranian".

Trump dăduse asigurări vineri că nu doreşte o "schimbare de regim" la Teheran după eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani, susținând că a acţionat pentru a opri un război, nu pentru a începe altul. Președintele SUA a susținut că generalul iranian pregătea atacuri "iminente" contra diplomaţilor şi militarilor americani.

Militari expulzaţi

Tensiunile par, însă, departe de a se fi terminat. Parlamentul irakian a adoptat, duminică, o rezoluție prin care cere guvernului să pună capăt prezenței trupelor străine și să se asigure că acestea nu vor folosi teritoriul, spațiul aerian și maritim al țării în niciun scop, scrie Reuters, citat de HotNews.ro.

Conform sursei citate, spre deosebire de legi, rezoluțiile Parlamentului nu sunt obligatorii pentru guvern, însă premierul Adel Abdul Mahdi ceruse el însuși adoptarea unei decizii de către forul legislativ pentru a pune capăt prezenței militare străine.

Anunțul vine în contextul în care, în aceeași zi, Coaliţia internaţională condusă de SUA tocmai anunțase suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani.

În Irak sunt dislocaţi peste 5.000 de militari americani, notează G4media.ro.

„Moarte Americii”

Tot duminică, în Iran au început funeraliile lui Qasem Soleimani, ceremoniile fiind conduse chiar de liderul suprem al republicii islamice, ayatollahul Khamenei. Sâmbătă, sicriul generalului a fost purtat în procesiune prin cele mai sfinte locuri şiite din Irak.

Conform televiziunilor locale, mii de femei şi bărbaţi, îmbrăcaţi în negru, plângeau lovindu-se cu pumnii în piept şi strigau "Moarte Americii!". Digi24 scrie că mulţimea adunată în piaţa Mollavi a arborat drapele roşii (culoarea sângelui "martirilor"), verzi (culoarea islamului) şi albe ornate cu sloganuri religioase, şi a arătat portrete ale generalului care comanda forţa Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

Moartea generalului Soleimani, pe care Iranul a promis să o răzbune, a şocat Republica Islamică şi suscită temeri de un nou război în Orientul Mijlociu, notează AFP.