Fostul rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar a fost înmormântat duminică, slujba fiind oficiată de 48 de preoţi ortodocşi şi greco-catolici, între care şi episcopul Virgil Bercea. Deşi era aşteptat la eveniment, episcopul ortodox Sofronie Drincec nu a participat.

Sicriul fostului rector a fost dus la Biblioteca Universităţii duminică dimineaţă la ora 10, când doritorii au trecut pentru a-i aduce un ultim omagiu. Dacă la început afluxul celor veniţi să-şi ia rămas bun a fost unul scăzut, participanţii au devenit mult mai numeroşi cu puţin înainte de ora programată pentru începerea slujbei, pe platou strângându-se în cele din urmă peste 1.200 de persoane.

Slujba a început la ora 13, când sicriul fostului rector a fost scos din clădire, şi a fost oficiată de un sobor de 48 de preoţi ortodocşi şi greco catolici, între care şi episcopul Virgil Bercea. La ceremonial au mai fost prezente alte peste 50 de feţe bisericeşti, plus un grup de vreo 40 de măicuţe de la Mănăstirea Sfintei Cruci, între care şi stareţa, Maica Mina, alături de alţi doi călugări.

Episcopul ortodox Sofronie Drincec nu a ajuns la Universitate, fiind plecat într-o delegaţie la Bucureşti, deşi la înmormântarea soţiei lui Teodor Maghiar, Mărioara, condusese slujba alături de omologul său greco catolic. De altfel, din micul grup care s-a apropiat duminică de sicriu, pentru dezlegare, dintre toţi preoţii prezenţi, doar Virgil Bercea a fost remarcat datorită rangului.

Nume şi nume

La eveniment au luat parte atât universitari, în frunte cu rectorul Constantin Bungău şi cu preşedintele Senatului Universitar, Sorin Curilă, cât şi politicieni, medici şi reprezentanţi ai administraţiei locale, între care preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, şi preşedintele interimar al PDL Bihor, Gavrilă Ghilea.

Teodor Maghiar a fost condus pe ultimul drum şi de fostul rector Cornel Antal şi soţia sa Liana Antal, de fostul primar Petru Filip cu soţia Valeria Filip, care stăteau aproape de familia Maghiar, dar şi de fostul viceprimar Mihai Groza, fostul decan al Facultăţii de Arte, Corneliu Durgheu, fostul prefect Aurel Tărău, deputatul PNL Lucia Varga şi mulţi alţii.

Discursuri pompoase

După o slujbă scurtă, care a durat aproximativ o oră, apropiaţii fostului rector au ţinut să îşi exprime omagiile personale. Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii, Nicu Dumitraşcu, protopopul Episcopiei Ortodoxe, Dorel Rus (care l-a plasat pe Teodor Maghiar în memoria colectivă alături de marii mecenaţi ai Bihorului, Aurel Lazăr şi Emanuil Gojdu) şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea au luat cuvântul pe rând. Cu toţii l-au lăudat pe răposat pentru apropierea faţă de biserică şi pentru reuşitele sale, unii numindu-l "ctitor" şi pomenind despre "calomniile" la care a fost supus de-a lungul timpului, dar şi despre faptul că în ultimele zile din viaţă a fost părăsit de unii din cei cărora "le-a pus pâinea în mână".

Rectorul Constantin Bungău i-a făcut lui Maghiar un scurt necrolog, amintind că "a spart monopolul celorlalte centre universitare consacrate din ţară", oferind bihorenilor posibilitatea să studieze mai aproape de casă. "Din 1976, deţine funcţia supremă a acestei instituţii de învăţământ superior. În total, au fost 28 de ani de management la nivelul cel mai înalt, la nivelul acestei instituţii", a spus Bungău, arătând despre fostul rector că a fost autor sau coautor la 288 de lucrări şi studii ştiinţifice şi că a brevetat 27 de invenţii.

Maurul Maghiar

sabau.jpgDintre toate, cel mai mult s-a evidenţiat însă discursul preotului Vasile Sabău, de la Biserica Sfântu Gheorghe din Parcul Traian, biserică pe care Maghiar o frecventa constant. "Despre el vorbesc pietrele de la temelia celor ce s-au construit la Universitate... A fost ctitorul Universităţii... Nu a mai putut să fie cârdaş cu trădarea...", a spus Sabău cu patos, cu trimitere la faptul că în ultima perioadă "Unchiul" a fost părăsit de către cei pe care i-a făcut oameni.

"În Biserica Sfântu Gheorghe, toată lumea se sărută şi se îmbrăţişează. Domnul Maghiar ne-a învăţat să ne îmbrăţişăm, să ne pupăm, să fim buni unii cu alţii... Vorbesc despre un munte. Muntele Maghiar. A ştiut să dea o pâine tuturor celor necăjiţi. Maurul şi-a făcut datoria. Maurul poate să plece. Iartă-ne, Teo!... Nu l-a durut niciodată nimic, doar singurătatea l-a durut", a spus Sabău pe acelaşi ton.

Ultimul drum

Într-un final, cortegiul funerar a ieşit pe poarta Universităţii în jurul orei 15, urmărit îndeaproape de cei doi fii, Adrian şi Doru Maghiar, în spatele cărora au urmat mai multe camionete cu flori şi coroane, asigurate de firma CIAC, patronată de Ioan Mintaş, prodecanul Facultăţii de Mediu.

Timp de aproximativ 20 de minute, circulaţia în zona Universităţii a fost deviată de echipaje de poliţişti pentru ca alaiul să se poată deplasa în siguranţă până la Cimitirul Municipal.

În apropierea locului de veci, aleile erau înţesate de oameni, majoritatea care nu participaseră la slujba de îngropăciune, dar care au ţinut să îl conducă pe fostul rector pe ultimul drum. La mormânt, preoţii au rostit din nou câteva rugăciuni, după care trupul lui Maghiar a fost coborât între scânduri, alături de soţia sa, care a decedat în 7 ianuarie anul acesta. L-au plâns atât cei doi fii, cu soţiile, cât mai ales singura sa soră rămasă în viaţă, Anuca.

În total, peste 1.500 de persoane au participat la înmormântarea fostului rector. După ce acesta a dispărut sub pământ, participanţii s-au risipit repede, majoritatea plecând spre cantina Universităţii unde familia decedatului pregătise cuvenita masă de pomană pentru 400 de persoane. Pentru ei, dar nu numai, Teodor Maghiar a devenit de duminică o amintire, plecând de la cele lumeşti la o altfel de judecată...