Două mese de teqball, un sport nou, patentat în 2012 de Ungaria, au fost donate Oradiei de Federaţia Internaţională de Teqball (FITEQ), sâmbătă, în cadrul unui eveniment care a avut loc în Parcul Salca, unde doi sportivi profesionişti maghiari au făcut şi câteva demonstraţii.

Una dintre mese va putea fi folosită la liber, urmând să fie amplasată într-unul din parcurile oraşului, în timp ce cealaltă a fost oferită Liceului Romano-Catolic Szent László, urmând să fie folosită de elevi. 

La eveniment au participat directoarea Liceului Szent László, Konrád Katalin Erzsébet, câţiva profesori de la liceu, care au mulţumit pentru donaţie, şi István Iglói-Nagy, şeful departmanetului de diplomaţie sportivă din Ministerul Afacerilor de Externe din Ungaria, care, îmbrăcat într-un tricou portocaliu, a şi demonstrat calităţi de jucător la masa amplasată pe terenul de fotbal. Singurii absenţi au fost reprezentanţii Primăriei Oradea, cei mai mulţi dintre oficialii municipalităţii fiind implicaţi în Conferinţa judeţeană a PNL.

Donaţia a fost făcută la iniţiativa lui Marius Vizer jr., secretar general al FITEQ, fiul preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, orădean de origine. Acesta nu a putut fi prezent, însă, la eveniment, fiind plecat în Kenya, unde promovează tocmai acest sport. 

Federaţia a fost reprezentată de Gergely Murányi (stânga), directorul de relaţii externe, care a explicat jurnaliştilor prezenţi, în faţa meselor de joc, ce este teqball şi care sunt regulile jocului.

"Jocul se poate practica oriunde. La teqball se folosesc mingi de fotbal şi se pot juca 2 sportivi, adică un joc simplu, sau 4, un joc de dublu. La confuntarea unul contra unu, fiecare jucător are la dispoziţie 2 încercări pentru a reuşi un serviciu corect, iar în timpul partidei jucătorii nu au voie să atingă mingea consecutiv cu aceeaşi parte a corpului. La jocul de dublu sunt permise 3 atingeri ale mingii, dar una trebuie să fie o pasă între coechipieri. Câştigă cel mai bun din trei seturi", a explicat oficialul.

În plus, spre deosebire de tenisul de masa, dacă mingea atinge marginea mesei (edgeball), punctul va fi rejucat. "Teqball nu e despre noroc. Vrem să punem accent pe tehnica sportivilor", a mai adăugat Murányi.

În timp ce acesta oferea detalii, pe terenul din parcul Salca doi sportivi profesionişti din Ungaria făceau primele demonstraţii în faţa invitaţilor (foto). 

Curios şi energic, Kristof, un băiat de 9 ani, însoţit de tată, s-a alăturat şi el jocului. "Abia aştept să mă joc la şcoală", i-a spus el reporterului BIHOREANULUI.

Masa de joc donată oraşului - care va fi amplasată după toate probabilităţile în Pacul Brătianu - va fi una fixă, în timp ce cealaltă, una cu roţi, mobilă şi pliabilă (foto stânga), care poate fi mutată uşor în sala de sport, va ajunge la Liceului Szent László.

Inventat în urmă cu 9 ani în Ungaria, teqball-ul a devenit un sport cunoscut în scurt timp, fiind practicat de jucători precum Leo Messi sau Neymar. Au fost organizate deja competiţii internaţionale, Cupe Mondiale, turnee indoor, masters, dar şi pe plajă, dar federaţia ţineteşte şi mai sus: recunoaşterea teqball ca sport olimpic.