Niciun loc nu este mai potrivit pentru relaxare şi eliberarea stresului decât natura! Convinsă de acest lucru, psihologul orădean Corina Lupău urcă în fiecare vară cu copii orădeni la munte, în aşa-numite tabere "înţelepte".

Timp de o săptămână, micuţii fac diferite activităţi în aer liber, care îi ajută să îşi dezvolte abilităţile socio-emoţionale. Prin joacă, în natură, cresc sănătos!

La aer curat

Psiholog clinician şi terapeut cu 20 de ani de experienţă, Corina Lupău este îndrăgită de copiii care îi trec pragul cabinetului. Absolventă a Facultăţii de Psihologie din Bucureşti şi specializată într-un stagiu de trei ani în Strasbourg, Corina ştie bine cum să-i ajute pe micuţi să îşi înţeleagă emoţiile, ca apoi să le stăpânească.

Pe lângă activităţile din cabinet, psihologul duce, însă, terapia şi în natură. Din 2012 încoace, în fiecare vară, Corina organizează "Wise camp" (Tabăra înţelepciunii), un "stagiu" de o săptămână, la Stâna de Vale, dedicat dezvoltării abilităţilor socio-emoţionale ale copiilor cu vârste între 7 şi 12 ani.

"Am ales acest loc atât pentru baza didactică Gaudeamus a Universităţii, un loc în care am încredere, din perspectiva siguranţei alimentare, dar mai ales pentru aerul curat şi împrejurimi. Stâna de Vale este o staţiune extraordinară, din perspectiva cadrului natural, iar aerul este intens ozonat", explică specialista. În plus, Corinei i-a plăcut şi că baza didactică este izolată de alte pensiuni sau hoteluri, astfel că micuţii nu sunt distraşi de alţi turişti.

Chemarea strămoşilor

În mijlocul naturii, în locul despre care se spune că are cel mai curat aer din tot Bihorul, micuţii învaţă să-şi stăpânească emoţiile, să-şi cunoască temerile şi să socializeze. Fireşte, nu prin lecţii plicisitoare, ci prin joacă. Corina a pregătit un program anume pentru fiecare zi de tabără, din care, evident, drumeţiile sunt nelipsite. "În fiecare zi facem o drumeţie şi încercăm să petrecem cât mai mult timp afară".

Psihologul pune mare preţ pe activităţile în aer liber, deoarece acolo omul, mic sau mare, se simte cel mai bine. "Natura ne destresează. Oamenii, ca societate de vânători-culegători, au trăit în natură mult mai mult timp decât omul modern. Noi ne-am adaptat la viaţa urbană, dar este clar că în mijlocul naturii ne simţim cel mai bine",  spune Corina. Nu-i de mirare, aşadar, că după o zi la picnic sau o excursie de weekend la munte, copiii şi adulţii deopotrivă revin acasă mai fericiţi.

Chiar dacă unii părinţi ar putea fi contrariaţi, Corina nu le cere copiilor să abandoneze dispozitivele "smart" în timpul taberei. Micuţii au voie să îşi ducă cu ei telefoanele sau tabletele, doar că, preocupaţi de programul taberei, nici nu prea apucă să le folosească. "Nu cred că ar trebui să eliminăm tehnologia din viaţa lor. Până la urmă, societatea a evoluat, iar ei aşa vor trăi, cu diferite dispozitive", crede specialista.

Evaluaţi prin joacă

Jocurile din taberele "Wise Camp" nu sunt competitive, ci menite să-i înveţe pe participanţi să colaboreze. De asemenea, copiii învaţă noţiuni de comunicare, verbală şi non-verbală deopotrivă, astfel încât să ştie cum să-şi facă mesajul auzit şi să-şi învingă temerea de a vorbi în faţa unor străini.

"Avem un concurs de bancuri, fiecare trebuie să spună o glumă. Aşa, toată lumea este destinsă, iar ei învaţă să vorbească în public", exemplifică psihologul. De asemenea, micuţii improvizează un studio TV, din care "difuzează" cele mai importante ştiri din tabără, învăţând astfel şi să filtreze informaţiile, dar şi să le transmită.

Un alt avantaj al acestor tabere este că, la final, părinţii primesc o opinie avizată despre starea emoţională a copiilor, aflând de la Corina dacă micuţii au anumite deficienţe sau se dezvoltă armonios.

Pregătiţi pentru viitor

În tabăra "Wise Camp" poate merge orice copil, singura condiţie fiind să se încadreze în limita de 30 de înscrişi. "Este o responsabilitate foarte mare şi nu pot merge cu mai mulţi copii", spune Corina. În schimb, se bucură să vadă că mulţi dintre tineri vor să revină vară de vară: "Este cel mai bun feedback". Unul dintre foştii participanţi o însoţeşte voluntar, chiar dacă a ajuns deja în ultimul an de liceu, atât de mult a îndrăgit "tabăra înţelepciunii".

Următoarea tabără se va ţine la vară, iar până atunci Corina şi alte colege de-ale vor mai organiza ateliere similare la centrul din Oradea, intitulat şi el "Wise". "Studiile spun că aceste programe de dezvoltare a abilităţilor socio-emoţionale dezvoltă rezilienţa pentru situaţii de viaţă", arată psihologul. Altfel spus, de mici, copiii pot fi pregătiţi ca atunci când vor ajunge mari, să combată stresul şi provocările vieţii de adult. Care nu sunt nici pe departe puţine...