În locul unui îndemn hotărât la mişcare, profesoara îşi începe ora de fitness cu câteva minute de meditaţie...

Întinse pe salteluţe, cursantele ascultă o poveste despre cum la grădina unui mare împărat fiecare plantă îşi dorea frumuseţea alteia, doar o panseluţă şi-a acceptat destinul şi era astfel fericită. Dar istorisirile cu pilde nu sunt singurul lucru deosebit la cursurile de yoga dance, predate în premieră în Oradea de "indianca" Claudia Ignat...

Cu India în suflet

15 Claudia Ignat.jpgDe la pilates la kangoo-jumps, de la aerobic la zumba şi de la step la belly dance, orădencele au fost provocate în ultimul timp să încerce, pe rând, cele mai "trendy" metode de a slăbi ori de a se menţine în formă. Chiar dacă este o noutate în rândul acestor cursuri, yoga dance nu înseamnă doar mişcare, ci mai degrabă meditaţie. Cel puţin asta susţine instructoarea Claudia Ignat (foto), care, îndrăgostită de cultura şi tradiţiile hindi, a plecat în 1997 în India. Iniţial a vizitat ca orice turist destinaţii deosebite precum Agra, Delhi, Jaipur, dar curând a realizat că îşi doreşte să rămână acolo pentru a studia dansul clasic indian la Natak Academy.

Conştiincioasă, orădeanca a ajuns să lucreze la producţia filmelor de la Bollywood şi chiar să semneze coregrafia unuia dintre acestea, numit "Love in Time Square". "Dansul clasic indian nu este divertisment, ci o formă de meditaţie şi comuniune cu divinitatea. Dansul este exprimat prin diferite posturi ale corpului şi mudre, adică gesturile pe care le facem cu mâna şi care au semnificaţii precum stare de bine, cuget, deschidere sufletească", povestşte Claudia, care, deşi s-a întors acasă, n-a contenit să studieze şi să practice învăţămintele culturii hindi.

Relaxare indiană

După ce a conceput primul ghid de conversaţie român-hindi şi a predat cursuri de belly dance şi bollywood fitness, Claudia a vrut să se reapropie de prima pasiune: dansul clasic indian. L-a combinat cu mişcările de yoga, care în fond înseamnă tot meditaţie, însă a fost transformat în stil de fitness în occident. "Yoga înseamnă uniune între trup, minte şi suflet, dar şi între om şi univers", spune Claudia. Ce a rezultat este cursul de yoga dance sau, cum îl numesc indienii, Natya Yoga. "Am adăugat câteva mişcări de flamenco, căci reprezintă putere, şi unele uşoare de belly dance, pentru că sunt deosebit de feminine. În rest, e vorba de posturi şi tehnici de respiraţie din dansul indian şi yoga", explică profesoara.

Orădeanca spune din start că ora de yoga dance nu e menită să le facă să slăbească pe cursante, ci îşi propune să le scape de stres, să le relaxeze şi să le ajute din punct de vedere emoţional. "Tot timpul ne e gândul la probleme, dar când venim aici ne relaxăm şi după o oră suntem pregătite pentru o nouă zi", spune una dintre ele. Semn că demersurile Claudiei îşi ating scopul.

Deconectare pe ritm

Ora de yoga dance nu începe în forţă, ci cu câte un exerciţiu de deconectare. Întinse pe covoraşe de exerciţiu, participantele ascultă o scurtă poveste, al cărei tâlc vorbeşte de obicei despre cunoaştere de sine, fiind apoi îndemnate la meditaţie cu ochii închişi, pe o melodie indiană venită parcă din altă lume.

După doar câteva minute vine vremea dansului condus de Claudia, care pune accent pe mişcări de relaxare şi de echilibru. Şi, chiar dacă nu e prezentat ca o metodă de a pierde din greutate, asta nu înseamnă că exerciţiile nu sunt solicitante, ba din contră. "Ceea ce încerc eu să fac este terapie prin dans. Uneori la sfârşitul orei pun câteva minute ritmuri africane în care ne mişcăm liber şi ne eliberăm de gândurile rele", precizează instructoarea.

De trei luni încoace ea ţine cursul de yoga dance la sala de fitness din Complexul Velenţa, în fiecare miercuri, de la ora 20, preţul unei şedinţe fiind de 15 lei. Recunoaşte însă că deocamdată acesta nu este extrem de popular. "Eu nu gândesc ca un antrenor. Nu vreau să strigăm şi să ne agităm. Este doar ora mea de meditaţie. Cine doreşte să mi se alăture...", zice Claudia. Pentru că - nu-i aşa? - nu există relaxare cu forţa.