Practică originară din India antică, care combină exerciţii fizice, de respiraţie, de concentrare şi de meditaţie, yoga este o activitate la modă pentru cei care îşi doresc să scape de stresul cotidian. Specialiştii acestei tehnici de "deconectare" spun însă că yoga înseamnă mult mai mult.

Bihoreanca Renata Coznici, o antrenoare de yoga specializată în Ungaria şi SUA, îi învaţă pe orădeni cum să se conecteze cu interiorul lor, pentru a-şi ameliora anxietatea, depresia şi chiar bolile trupeşti. Ea însăşi s-a tratat astfel şi garantează că tehnica este de mare folos...

Din IT-istă...

Renata a iubit din copilărie sportul, dar a ales să înveţe ştiinţele exacte. Când era studentă în ultimul an la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din Oradea, s-a angajat la departamentul de vânzări al unui magazin de electronică şi, tot atunci, a aflat că suferă de scolioză şi hernie de disc, afecţiuni care-i provocau dureri supărătoare.

"Stăteam foarte mult în faţa calculatorului, mă durea spatele şi simţeam că mă plafonez. Mi-am spus că, la cei 23 de ani, sunt prea tânără ca să am gândurile astea, am zis că am nevoie de o schimbare", îşi aminteşte Renata, acum în vârstă de 33 ani.

... în yoghistă 

Ca să-şi vindece durerile fizice, tânăra a făcut fizioterapie, dar n-a avut o îmbunătăţire zdravănă. Aproape întâmplător, a început să se documenteze despre "flying yoga" (în traducere, yoga în zbor), o tehnică inedită prin care o persoană, cu ajutorul unui hamac special, pus pe un suport de metal, combină poziţii de yoga, pilates şi dans. Exerciţiile executate în aer sunt recomandate pentru ameliorarea durerilor de spate.

Văzând-o atât de preocupată, sora Renatei i-a făcut cadou un astfel de hamac, comandat direct din California, de la Tone Cardenas, un yoghin specializat în această tehnică.

Fără noroc

După câteva luni de antrenamente "în zbor" (foto), folosindu-se doar de tutoriale video şi cărţi, durerile de spate ale Renatei s-au diminuat. "De problemele de sănătate nu voi scăpa niciodată, dar dureri n-am mai avut. Eram atât de entuziasmată, încât voiam să-i ajut şi pe alţii", povesteşte ea.

Un an mai târziu, deşi avea o ofertă de job în IT la o firmă din Bucureşti, a renunţat la această carieră şi a decis să-şi deschidă propria sală de "flying yoga" la Oradea. Şi-a comandat încă opt hamace din SUA, o investiţie totală de 8000 dolari, dar ideea ei n-a avut succes. "Nu prea am avut clienţi. Nu-mi dădeam seama de ce cei care veneau şi încercau nu vedeau ceea ce văd eu", mai spune ea.

Aşadar, a decis să se reinventeze: s-a înscris la şcoala de yoga Atma Center din Budapesta, acreditată de Yoga Alliance International, iar după ce a absolvit-o, în 2015, a mers taman în California (foto), la familia mentorului său Tone Cardenas, unde a aprofundat tehnica "în zbor".

Un stil de viaţă

Reîntoarsă acasă, Renata a început să ţină ore de yoga în mai multe săli de fitness din Oradea, de data aceasta cu mai mult succes. Ea însăşi a înţeles în California că yoga nu este un simplu sport, ci un stil de viaţă. "Pe tehnică, anatomie, asane (n.r. poziţii de yoga) a fost simplu, eram foarte bună, dar nu-mi deschideam inima şi sufletul. Am citit foarte multe cărţi de filozofie şi am înţeles că yoga te ajută să te descoperi pe tine însuţi, să-ţi înfrunţi propriile acţiuni şi gânduri, ceea ce nu e uşor deloc". A face yoga, zice ea, nu înseamnă doar a sta în poziţiile specifice, ci a lega o conexiune între trup, minte şi suflet.

Deşi unii cred că pentru a practica yoga trebuie să fii slab şi flexibil, Renata îi contrazice. "Yoga te conectează cu propriul trup. Am văzut persoane de peste 100 de kilograme care puteau sta şi în cap. Dacă ai o minte care acceptă lucrurile noi, vei putea face orice tip de yoga, dar dacă este rigidă, ea nu-i va da voie corpului să se aşeze în poziţii mai puţin confortabile", explică antrenoarea.

Omni Yoga

Din 2017, Renata are propria sală de yoga, denumită după cea a mentorului său din SUA, Omni Yoga, pe strada Primăriei nr. 23. Acolo, ţine mai multe cursuri (foto) care combină patru tipuri de yoga: Karma Yoga (gândire pozitivă şi altrusim), Raja Yoga (exerciţii fizice, respiraţie şi concentrare), Jnana Yoga (meditaţia) şi Bhakti Yoga (iubirea faţă de aproape şi divinitate).

Printre cursurile ei se numără Happy Spine, recomandată celor care stau mult la birou şi au probleme cu articulaţiile, Flying Yoga, pentru cei care se confruntă cu probleme de sănătate ale coloanei vertebrale, sau Hormon Yoga, un curs special pentru femei, care combină mişcările de dans şi yoga pentru un echilibru hormonal. Costurile sunt rezonabile: o oră de antrenament costă 30 lei, iar un abonament lunar porneşte de la 100 lei.

Leac de pandemie

Pe lângă beneficiile pentru sănătate şi starea de bine pe care o oferă un antrenament de yoga, Renata susţine că această practică ajută mintea să lupte cu stresul şi depresia, atât de frecvent întâlnite în această perioadă pandemică.

"În timpul acelei ore de yoga, uiţi de problemele din societate, te concentrezi pe corpul tău şi pe respiraţie şi te eliberezi de anxietatea cu care luptăm de un an încoace", explică ea. La yoga, măcar o oră, cursantul se concentrează doar asupra propriei persoane, atenţie pe care adesea uită să şi-o acorde...