În ultimii ani, malurile Crişului Repede din Oradea au suferit transformări vizibile. Amenajarea mai multor tronsoane de promenadă i-a făcut pe localnici să iasă tot mai des la plimbare, iar în curând aceştia vor putea şi să ia masa sau să soarbă o bere pe Criş, chiar deasupra apei.

Firma care a câştigat licitaţia organizată de Primărie pentru construirea unei terase pe Criş mai are nevoie doar de câteva acte pentru a începe lucrările.

Idee veche

01 Cristian Beltechi.jpgIdeea municipalităţii de a amenaja o terasă pe malul Crişului are deja o vechime de doi ani. În 2010, când s-a început amenajarea promenadelor în aval de podul Dacia, şeful Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pasztor Sandor, vorbea şi despre dorinţa de a construi terase pe albia râului. La începutul anului trecut, Primăria şi ABA Crişuri au şi stabilit trei locuri care să fie scoase la licitaţie în acest scop: platoul de lângă Podul Ferdinand, unde înainte era aşa-numitul "Budi Bar", Parcul Libertăţii şi o zonă între hotelurile DoubleTree by Hilton şi Continental.

O condiţie pentru firmele participante la cele trei licitaţii a fost ca proiectele lor să primească, în prealabil, aviul Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. "Nu vrem să ne trezim în centrul oraşului cu tot felul de construcţii nepotrivite zonei", spunea, la acea vreme, Cristian Beltechi (foto), directorul Administraţiei Imobiliare Oradea.

Două din trei

01 petit.jpgLicitaţia pentru terasa din Parcul Libertăţii a fost prima adjudecată, firma Lildec construind localul Petit Cafe (foto), care e deja funcţional. Terasa, însă, nu este chiar pe malul Crişului, ci la câţiva metri buni de cursul apei. Pentru platoul de lângă Podul Ferdinand încă nu s-a găsit un muşteriu. Doritori au existat, dar fie nu au trecut de avizul CMUAT, fie după ce s-au lămurit cu privire la condiţii, au renunţat. "Vom scoate din nou amplasamentul la licitaţie, dacă vor fi investitori dornici să participe", spune Beltechi.

Pe al treilea amplasament, în amonte de Podul Dacia, licitaţia a fost atribuită în mai anul trecut firmei Viking, şi nu în van, fiindcă ea va fi prima care va construi în Oradea o terasă peste Criş. Localul va fi amplasat pe zona dintre Aleea Ştrandului şi râu, urmând ca pe o lungime de circa patru metri terasa să fie suspendată peste râu. "Va fi o terasă în consolă, adică se va sprijini pe mal", explică autorul proiectului, Daniel Bocuţ.

Design la modă

Iniţial, arhitectul a dorit să facă o terasă la nivelul apei, pe care orădenii să coboare din localul aflat pe mal, dar pentru că debitul râului variază mult terasa putea fi luată de ape. "Inspectorii de la ABA Crişuri ne-au dat avizul pentru terasa la nivelul luciului de apă, dar ne-au spus că dacă se va inunda să nu ne plângem lor", zice Bocuţ.

Aşa că, după vreo 20 de variante de proiecte, unul singur a rămas în picioare. "Va fi un restaurant de 400 de metri pătraţi, cu o terasă de 100 de metri pătraţi. Designul e îndrăzneţ, aşa cum este la modă acum în lume. Localul e gândit ca un restaurant, dar va fi potrivit şi pentru dans", spune arhitectul. Dacă Primăria a impus un prag minim al investiţiei de 70.000 de euro, acest local va costa mult mai mult, peste 350.000 de euro. Totuşi, va fi accesibil orădenilor, promit proprietarii, prin preţurile practicate.

În prezent, proiectul mai are nevoie doar de avizul Comisiei de Patrimoniu de la Cluj Napoca, deoarece construcţia va fi situată în centrul oraşului. După ce şi acest act va fi obţinut, se va solicita autorizaţia de construcţie de la Primărie. "Sperăm ca în câteva săptămâni să începem lucrările, iar în iulie să şi deschidem", spune autorul proiectului, precizând că firmele implicate în construcţie sunt deja contractate şi gata de treabă.

Astfel, când căldura verii va fi toropitoare, orădenii vor putea să experimenteze relaxarea pe o terasă în plin buricul oraşului, dar atât de aproape de natură...