Reprezentanţii Guvernului, în frunte cu premierul Ludovic Orban, şi cei ai industriei HoReCa au avut, luni, o întâlnire în cadrul căreia s-a stabilit ca, în cazul în care nu apar o mulţime de cazuri noi de Covid-19 în România, după relaxare, din 1 iunie în ţară ar urma să fie deschise terasele.

De asemenea, din 15 iunie, ar urma să fie deschis sezonul pe litoral, inclusiv plajele. Tot din 15 iunie ar putea fi deschise şi restaurantele, a declarat pentru G4media.ro Răzvan Pârjol, secretar de stat responsabil cu turismul în Ministerul Economiei.

"Acesta este planul, e dorinţa noastră – oficiali şi reprezentanţi ai sectorului, şi vom monitoriza situaţia epidemiologică din această perioadă pentru a putea respecta termenele", a afirmat pentru publicaţia citată.

El a spus că măsurile de distanţare fizică pentru terase, restaurante şi plaje au fost stabilite cu patronatele din sector încă din 24 aprilie, iar ministrul Sănătăţii şi cel al Economiei au emis un ordin comun ce conţine recomandări privitoare la măsurile necesare de igienă şi distanţare după reluarea activităţii. "Nu mi-aş dori să devenim atât de restrictivi, încât să devină un chin reluarea activităţii în acest sector. Va fi vorba despre reguli de bun simţ", a spus secretarul de stat pentru G4media.ro.

Potrivit acestuia, oficialii guvernamentali şi reprezentanţii sectorului au convenit ca firmele care au concesionat plaje să nu mai plătească două dintre cele trei rate ale sumelor anuale datorate Apelor Române, dat fiind că sectorul turismului este grav afectat de criză.

Sezonul turistic pe litoral ar putea începe pe 15 iunie, iar restaurantele şi terasele în aer liber vor fi deschise chiar de la 1 iunie, a declarat luni preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, după întâlnirea cu premierul Ludovic Orban.

Cele spuse de Răzvan Pârjol au fost confirmate şi de Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, pentru Adevărul.ro.

"Terasele vor fi deschise chiar de la 1 iunie, în aer liber, urmând hotelurile, toate vor fi deschise pe 15 iunie. Luăm toate măsurile necesare, pregătim totul în aşa fel încât pe 15 iunie să fie startul pentru litoral 2020. Noi am cerut mai devreme, după care am făcut o evaluare şi am căzut de acord că nu mai târziu 15 iunie", a afirmat acesta pentru sursa citată.

Potrivit acestuia, premierul Ludovic Orban le-a promis reprezentanţilor HoReCa şi alte măsuri. "Prelungirea şomajului tehnic, reducerea chiriilor la plajă, prime de reangajare, lucruri importante, am văzut o deschidere din partea premierului, lucru care m-a bucurat foarte mult. Am văzut că este atent şi mi-a spus că e foarte important să repornim economia, lucru care ne interesează, asta ne dorim cu toţii", a adăugat Murad.