În cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Oradea, aleşii au votat în unanimitate ca oraşul să solicite Ministerului Finanţelor transferul unei suprafeţe mai mari de 6 hectare din Calea Borşului nr. 43, mai precis terenurile şi clădirile care aparţin Vămii Oradea. 

Primarul Oradiei, Florin Birta, a explicat că terenul este propice, căci este aproape de gara CFR din Episcopia Bihor. Edilul a spus că a avut discuţii preliminare şi a primit un acord de principiu din partea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor că terenul cu sediul Vămii Oradea va putea intra în domeniul public al oraşului. În total este vorba despre o suprafaţă totală de 67.000 mp, teren şi clădiri.

"Trebuia să găsim un teren disponibil. Această zonă are acces la calea ferată şi, astfel, s-ar putea face transferul de pe calea ferată pe rutier. Am discutat la Ministerul Finanţelor, avem acordul de principiu să ne transfere în proprietate acel teren pe care se află în prezent fostul sediu al Vămii Oradea. Noi le vom construi un alt sediu în Oradea", a explicat Florin Birta, în şedinţa de vineri a Consiliului Local. 

Conform acordului de principiu al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, "transmiterea se va face cu compensaţii materiale între părţi (teren, construcţii, echipamente tehnologice, facilităţi) stabilite prin protocol de colaborare comun între părţi". 

În acelaşi acord de principiu, reprezentanţii DGRFP Cluj-Napoca mai subliniază că "municipiul Oradea se angajează să asigure continuitatea activităţii Biroului Vamal Oradea, a Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 6 Oradea şi a birourilor comisionarilor vamali prin alocarea de spaţii, fără costuri suplimentare din partea acestor instituţii. Dislocarea acestora din clădirile în care funcţionează urmează a fi efectuat etapizat, pe măsura finalizării lucrărilor de proiectare, amenajarea de noi spaţii şi demolarea clădirilor din ampriza proiectului". 

Terminalul intermodal din Oradea va fi realizat în două etape. Prima dintre ele va presupune o investiţie de 10 milioane de euro, bani pe care municipalitatea îi va obţine prin Programul Operaţional Sectorial – Transport. În cadrul primei etape, vor fi amenajate două linii de cale ferată, o platformă de beton, o clădire din containere modulare, precum şi o parcare pentru vehiculele de transport containere.