Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor le reaminteşte tinerilor care au cel puţin 16 ani şi vor finaliza studiile în această vară că se pot înregistra ca persoane care îşi caută un loc de muncă şi vor primi, timp de şase luni, indemnizaţia de şomaj. Valoarea ei lunară este de 262 de lei.

"În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu au promovat examenul de Bacalaureat, termenul pentru înscrierea la agenţiile teritoriale este de 60 de zile de la încheierea cursurilor claselor terminale din învăţământul liceal. Elevii care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidentele agenţiei în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ", a transmis AJOFM Bihor.

În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în care trebuie să se înregistreze la AJOFM începe de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă.

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenţilor în evidenţele Agenţiei sunt carte de identitate, actele de studii (adeverinţă eliberată de instituţia şcolară absolvită) şi declaraţie pe proprie răspundere că persoana este aptă de muncă.

Totodată, tinerii care, odată înregistraţi ca şomeri, îşi găsesc un loc de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, vor primi o primă de inserţie în valoare de 1.500 de lei. Această primă se plăteşte în două tranşe: prima la angajare, iar a doua, după cele 12 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!