Grupul separatist basc ETA, responsabil pentru sute de atentate în Spania, soldate cu peste 850 de decese, şi-a anunţat joi dizolvarea prin intermediul unui comunicat dat publicităţii de presa spaniolă.

În comunicat se afirmă că ETA şi-a "desfiinţat complet toate structurile". „ETA a decis să pună capăt ciclului său istoric şi acţiunii sale, încheindu-şi parcursul. Prin urmare, ETA şi-a dizolvat complet toate structurile şi consideră încheiată iniţiativa sa politică'', se afirmă în scrisoarea publicată în fascimil de El Diario, scrisă în limba bască şi purtând emblema organizaţiei

"Foştii membri ETA vor continua lupta pentru o Ţară a Bascilor reunită, independentă, socialistă, non-patriarhală şi de limbă bască în alte arii, fiecare cum crede, cu responsabilitate şi onestitate", se arată în comunicat.

Gruparea separatistă, formată în anul 1959, este considerat responsabilă pentru sute de atentate comise în deceniile următoare, soldate cu peste 850 de decese.

ETA, abreviere pentru Euskadi Ta Askatasuna (în bască Pământul Basc și Libertate sau Țara Bascilor și Libertate - cuvântul înseamnă și "și" în bască) este un grup terorist armat din Spania, care cere formarea unui stat socialist independent basc. Simbolul său este un șarpe încolăcit pe un topor. Deviza sa este Bietan jarrai ("Continuă ambele").

După decenii de violențe, grupul separatist basc a declarat unilateral o încetare a focului în 2011 și apoi a predat armele instituțiilor de stat în luna aprilie a anului 2017, marcând sfârșitul ultimei mari insurgențe armate din Europa Occidentală.