"Mi-e frică să mă mai duc la şcoală!". Aşa i-a spus un copil mamei sale aproape în fiecare zi din semestrul trecut. Iar un coleg de-al lui trebuie să-şi sune părinţii în fiecare pauză, pentru a le confirma că e bine...

Mai mulţi adolescenţi dintr-o clasă de gimnaziu a Liceului cu Program Sportiv din Oradea se plâng părinţilor, de luni bune, că sunt terorizaţi de un coleg cu comportament violent, care îi ameninţă cu bătaia. Părinţii s-au plâns mai departe profesorilor şi conducerii şcolii, dar degeaba, aşa că singura soluţie pe care o găsesc este... să plece ei din şcoală.

"Face ce vrea, când vrea"

În toamnă, când au aflat că vor face lecţiile faţă în faţă, elevii dintr-o clasă de-a VII-a de la LPS s-au îngrozit. "Nu că n-ar fi vrut să meargă la şcoală, dar le este frică de un coleg", povesteşte Sorin Curpaş, tatăl unui copil din clasa respectivă. "Băiatul meu învaţă bine, face sport, este un copil excepţional. Dar mă tem că nu iese întreg din şcoală", zice bărbatul.

Problemele au apărut acum doi ani, când în clasă s-a transferat un copil cu un an mai mare. N-a trecut mult până când părinţii şi profesorii au înţeles de ce fusese mutat: băiatul are serioase probleme de comportament. "Doar vreo doi profesori ştiu să-l stăpânească, restul sunt complet depăşiţi. Face ce vrea: se ridică în timpul orei, iese din clasă, vorbeşte sau merge lângă profesori şi mimează partide de sex. O dată a dus benzină în clasă şi a aruncat-o pe o bancă", spune Curpaş.

Din cauza păţaniilor, adolescentul s-a ales cu media 4 la purtare semestrul trecut. Dar pedeapsa nu l-a lecuit...

Transferaţi, pentru siguranţă

Pe lângă că deranjează orele, băiatul îşi înjură şi ameninţă colegii. "E mai mare, ca vârstă şi statură, decât copiii noştri. Aruncă cu obiecte după ei, le spune că-i bate dacă nu fac cum vrea el", mai zice bărbatul.

"Pe copilul meu îl ameninţa că îl bate până îl omoară, încât i-a fost frică să mai meargă la şcoală. Am vorbit cu tatăl acestui copil, cu diriginta. Degeaba. Când a început semestrul doi, am aflat că băiatul merge la ore cu un briceag. Nu pot să aştept să-mi omoare copilul", povesteşte şi Gabriela Herţeg, mama unui alt elev, transferat în altă şcoală chiar zilele trecute.

Alţi părinţi se gândesc să facă la fel. "Băiatul meu este mai înalt, nu l-a ameninţat încă. Dar, oricum, nu poate învăţa nimic la ore din cauza acelui copil", zice un alt părinte, Doru Benţan.

Vrea să-i bată pe părinţi!

Săptămâna trecută, elevul scandalagiu a "progresat": a sărit la gâtul unei femei! "După ce mi-a ameninţat copilul, am mers cu soţia la şcoală, să vorbim cu acest elev. Mi-a zis că o să-mi dea taică-său un pumn de mă omoară şi apoi a sărit cu mâinile la gâtul soţiei", spune Sorin Curpaş.

Din fericire, atacul s-a oprit rapid, înainte ca femeia să fie rănită. Cei doi soţi s-au dus la direcţiune, să reclame situaţia. "Directorul a zis că nu poate face nimic, că nu poate fi exmatriculat, ci doar lăsat repetent, la vară".

Ca şi ceilalţi părinţi, Curpaş ar vrea ca şcoala să ia măsuri serioase, ca să prevină agresivitatea adolescentului. "Am întrebat dacă face cineva consiliere cu copilul ăsta, dar n-am primit niciun răspuns". Părinţii au încercat să vorbească şi cu tatăl băiatului, însă n-au reuşit să-l convingă să ia măsuri.

Aflat de o săptămână în funcţie, directorul Lucian Stance (foto) promite că va căuta o rezolvare. "Am convocat consiliul clasei, am discutat şi cu Biroul de Siguranţă Şcolară din Poliţie, şi cu consilierul şcolar. Vom face tot ce este posibil", promite acesta.

Întrebat dacă a propus soluţii concrete, cum ar fi o evaluare psihologică a copilului ori şedinţe de terapie, directorul a răspuns doar că este de prea puţin timp la cârma şcolii.

Ce soluţii sunt

Un elev de gimnaziu nu poate fi exmatriculat, conform legii, la şcoli speciale ajungând doar cei cu cerinţe speciale, iar "şcoli de corecţie" nu mai există din comunism. Singurele soluţii de azi sunt consilierea şi terapia, aşa că şcoala va trebui să găsească o formă de a-l aduce pe drumul cel bun pe adolescentul-problemă înainte ca acesta să provoace o tragedie.

Un prim pas ar fi o evaluare psihologică, pentru a se stabili dacă băiatul îşi poate controla pornirile violente.

Pe această soluţie mizează şi inspectorul şcolar general Horea Abrudan (foto), sesizat de părinţi, nu informat de profesorii şcolii. "O colegă din Inspectorat va merge în şcoală, să evalueze situaţia. Astfel de probleme se pot rezolva doar prin dialog şi şedinţe de consiliere cu elevul şi cu părintele lui. Avem la Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională specialişti care pot interveni", spune Abrudan.

De ce, luni de zile, şcoala - evident, depăşită de situaţie - n-a raportat problemele şi de ce n-a cerut sprijin sunt întrebări cu un răspuns ce poate fi doar intuit: lipsă de preocupare, de pricepere sau amândouă la un loc...