Începând din 12 februarie, românii care se întorc din ţări cu risc epidemiologic trebuie să prezinte la punctele de frontieră rezultatul unui test negativ, de tip PCR. Chiar şi aşa, ei vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care nu prezintă rezultatul unui astfel de test rămân în carantină două săptămâni (14 zile).

Digi24.ro a relatat că, în primele zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, la graniţa de vest mai mulţi români au spus că nu ştiau de existenţa acestora. De asemenea, potrivit sursei citate, timpul de aşteptare la intrarea în ţară este ceva mai mare pentru efectuarea formalităţilor. 

"Persoanele care sosesc din ţări sau zone cu risc epidemiologic ridicat, trebuie să prezinte un document care atestă rezultatul negativ al unui test Real Time PCR pentru infecţia cu virusul Sars-Cov-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun sau intrării pe teritoriul naţional, pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii", a declarat la Digi24, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Ţîrţ.

Pentru Marea Britanie (unde sunt răspândite infecţiile cu o nouă tulpină Covid) se instituie automat regula carantinării pentru 14 zile. 

Regula menţionată mai sus - adică 10 zile carantină în cazul celor care au rezultate negative PCR Real Time, respectiv 14 zile în cazul celor care nu au un astfel de rezultat - se aplică, potrivit celor mai recente actualizări ale autorităţilor, pentru 67 de ţări şi teritorii. 

Listă cuprinde: Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks şi Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croaţia, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent şi Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franţa, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveţia, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.

De la regulile menţionate sunt exceptaţi copiii cu vârsta de până la 3 ani (inclusiv), dar şi persoanele care dovedesc că s-au vaccinat anti-Covid şi că au trecut 10 zile de la primirea celei de-a doua doze. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării. 

De asemenea, sunt exceptate persoanele care au fost confirmate cu infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

Pe lista excepţiilor se mai numără şoferii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, şoferii de autovehicule cu mai mult de 9 scaune (pentru transport persoane), piloții de aeronave şi personalul navigant, membrii misiunilor diplomatice.