La o săptămână după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că, pentru prevenirea răspândirii cazurilor de Covid-19, toţi elevii vor fi testaţi, obligatoriu, de două ori pe săptămână, cu teste rapide din salivă, Ministerul Educaţiei a anunţat completări privind această obligaţie.

Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei emis vineri şi care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, consiliul de administrație al unității de învățământ decide dacă testarea se face în unitatea de învățământ sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui.

„În situația în care consiliul de administrație al unității de învățământ stabilește că procedura de testare cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă este efectuată în unitatea de învățământ, este necesar acordul părintelui sau reprezentantului legal al preșcolarului / elevului minor, acord exprimat conform formularului elaborat de Ministerul Sănătății”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Pentru preşcolarii şi elevii care vor fi testaţi acasă, rezultatul va trebui comunicat de îndată unităţii de învăţământ, mai precis unei persoane responsabile anume desemnată de şcoală sau grădiniţă.

Copiii care vor avea rezultate pozitive la testul rapid antigen, un test non-invaziv, vor continua lecţiile online şi vor putea reveni la şcoală doar după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

“Preșcolarul sau elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă”, a mai transmis IŞJ Bihor.

Pe de altă parte, nu este clar de când se va aplica regula testării, pentru că deocamdată şcolile şi părinţii nu au primit testele rapide promise de mult timp de autorităţi.

„Am înţeles că testele rapide vor ajunge la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, care le va distribui către şcoli. Deocamdată, nu au venit”, a declarat inspectorul şcolar general Horea Abrudan pentru BIHOREANUL.