Bihorencele care locuiesc în zonele rurale din județ sunt chemate la testări gratuite pentru depistarea cancerului la sân, dar și a altor boli. Testările vor fi făcute de medici și studenți la Medicină care se vor plimba cu caravana „Nu am făcut destul” prin mai multe sate, începând de sâmbătă, 26 octombrie, până pe 10 noiembrie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de organizatori, campania "Nu am făcut destul" a început în 5 octombrie în judeţele Timiş şi Hunedoara şi se află la cea de-a şasea ediţie.

"Medicii şi studenţii care călătoresc cu caravana oferă testări pentru depistarea cancerului la sân (examinare clinică, ecografie, mamară şi mamografie), fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale aluniţelor suspecte, spirometrii pentru verificarea respiraţiei, calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) şi măsurarea glicemiei", se arată în comunicat.

În Bihor, primele localităţi în care va ajunge caravana sunt Brusturi, în 26 octombrie, şi Telechiu, în 27 octombrie. În 2 noiembrie, medicii vor ajunge în Ghiorac, în următoarea zi în Dobreşti, iar ultimele opriri vor fi în Hinchiriş (9 noiembrie) şi Coleşti (10 noiembrie), caravana plecând apoi în judeţul Arad.

"Încercăm în acest fel să ajungem noi la cei care nu reuşesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe, adică ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lăsăm pe nimeni de izbelişte. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil", a transmis preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, potrivit comunicatului.

În anii trecuţi, în urma caravanei s-a descoperit că o femeie din şapte are o problemă medicală la sâni, însă refuză să meargă la doctor, fie de frică, fie de ruşine. Anul trecut, la testările făcute în judeţele din vestul ţării au fost depistate două cazuri de cancer mamar, peste media europeană înregistrată la un număr similar de testări.

În România, cancerul mamar ajunge să ucidă mai mult de 3.000 de femei în fiecare an, pentru că nu este decoperit la timp. În lipsa unui program naţional de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialiştii trag un semnal de alarmă şi le îndeamnă pe femei să îşi facă lunar o autoexaminare şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

Campania "Nu am făcut destul" este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România (APCR).