Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor, Merck Sharp & Dohme (MSD) România va demara, în perioada 1 - 6 august, o campanie de conştientizare a pericolelor îmbolnăvirii cu Virusul Hepatitei C "Împreună pentru viaţă - Sănătate prin cunoaştere". Acţiunea are loc pentru prima dată în România, iar în Oradea testele vor putea fi făcute în laboratorul Bioclinica din Str. Locomotivei nr. 40.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MSD România, campania va fi realizată în colaborare cu laboratoarele Bioclinica şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România şi se adresează întregii populaţii, indiferent de vârstă sau afecţiuni, dar care prezintă un risc crescut al infectării cu virusul Hepatitei C. La Oradea, testările vor avea loc în laboratoarele Bioclinica, de luni până vineri, între orele 7 şi 19, precum şi sâmbăta de la orele 8 la 14.

Testele vor fi realizate prin prelucrarea sângelui venos şi vor arăta dacă pe parcursul vieţii persoana a venit în contact cu virsulul Hepatitei C şi a dezvoltat anticorpi pentru acestă boală. Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacienţii vor primi rezultatele în 48 ore de la testare, în cadrul clinicii unde s-a făcut recoltarea. Dacă rezultatul va fi unul pozitiv, pacienţii vor primi consiliere gratuită din partea unor medici specialişti, se arată în comunicat.

"În momentul de faţă, Hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporţii epidemice, la nivel mondial. În România se înregistrează o rată a îmbonăvirilor de 3,23%. O caracteristică majoră a Hepatitei acute C este tendinţa de a se transforma în boală hepatică cronică, aproximativ 80% dintre bolnavi dezvoltând infecţia cronică", a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu Cercel, care e în acelaşi timp şi director al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti.

Hepatita cu Virus C nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalităţii. "Campania de testări gratuite pentru depistarea infecţiei cu virusul Hepatitei C vine în ajutorul populaţiei cu informaţii, statistici şi mai ales cu acţiuni concrete menite să prevină îmbolnăvirea", a completat Lucian Negreanu, Preşedinte al Comisiei de Aprobare a Terapiei Antivirale din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Virusul se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace sau tuş contaminate, echipamentului de hemodializă infectat, rănirilor cu obiecte ascuţite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte căi.

În prezent, în România, rata totală a îmbolnăvirilor de Hepatita C a ajuns la 3,23%, iar conform studiilor, în perioada 2010 - 2030, s-a înregistrat o creştere a deceselor provocate de virus. Numărul celor infectaţi ar putea fi mai mare, singura modalitate de depistare fiind testarea în clinicile de specialitate.

Mai multe informaţii referitoare la centrele de testare precum şi un test de factori de risc găsiţi pe www.impreunapentruviata.ro sau la numărul de telefon 0734.526.233.