Testul pentru HPV se efectuează pentru a depista infecţia cu HPV şi tipul de HPV prezent. La fel ca testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secreţii prelevate de la nivelul colului uterin (cervix). La femei, tipurile oncogene de HPV (cum sunt tipurile 16, 18, 31şi 45) pot determina modificări la nivelul celulelor cervixului vizibile la testul Papanicolau. Aceste modificări pot să dispară însă de la sine, fără tratament, rămânând riscul evoluţiei spre cancer.

Principala indicaţie este după un test Papanicolau anormal. În cazul în care testul HPV detectează tipurile oncogene de HPV, se recomandă colposcopia sau biopsia cervicală (efectuate în cabinetele specializate, clinicile sau secţiile de ginecologie din spitale).

Testul HPV nu are niciun risc asupra sănătăţii persoanei examinate. În unele cazuri este totuşi posibilă indicaţia de repetare a testului, ceea ce ar putea cauza anxietate persoanei în cauză. După prelevarea probelor, se pot produce uneori sângerări vaginale uşoare sau scurgeri de culoare gri. Trebuie evitate spălăturile vaginale şi contactele sexuale pentru o perioadă de timp recomandată de medicul specialist care efectueaza testul.

În general, rezultatele testului HPV sunt disponibile în 1-2 săptămâni, testul putând fi normal, când HPV nu este prezent, sau  anormal, când HPV este prezent. Testul HPV are o fiabilitate crescută în depistarea HPV, dar fiabilitatea sa scade în absenţa HPV, putând exista rezultate fals-pozitive. Vaccinurile împotriva diferitelor tipuri de HPV, în special al celor care pot cauza cancer cervical sunt deja disponibile (Silgard, Gardasil), dar acestea sunt utile doar pentru prevenirea infecţiei cu HPV la persoanele care NU sunt încă infectate.

ATENŢIE!

Acurateţea testului HPV poate fi influenţată de anumiţi factori care pot interfera cu rezultatele testului, cum ar fi: spălăturile intravaginale, folosirea tampoanelor interne şi a cremelor vaginale cu 48 de ore înaintea efectuării testului, probele insuficiente de celule cervicale recoltate, menstruaţia şi tratamentul cu unele medicamente, ca Digoxinul sau Tetraciclina.

REŢINEŢI!

Testul HPV nu este utilizat de rutină pentru diagnosticarea condiloamelor genitale, fiind utilizat în special pentru a evalua dacă rezultatul anormal al testului Papanicolau este determinat de unul dintre tipurile oncogene de HPV. Un test HPV pozitiv nu indică prezenţa cancerului cervical, ci prezenţa unuia sau mai multor tipuri de HPV cu risc cancerigen crescut, ceea ce creşte riscul de apariţie a modificărilor precanceroase ale celulelor cervicale. Medicul specialist va recomanda examinările necesare ulterioare (colposcopia şi/sau biopsia) pentru a determina prezenţa celulelor precanceroase.