Compania orădeană RCS&RDS intră în linie dreaptă pentru listarea la bursa de la Bucureşti, cu o tranzacţie evaluată la 500-600 milioane de euro, după cum anunță Ziarul Financiar.

Prin listarea la bursă, magnatul orădean Zoltan Teszari, cel care a creat imperiul și ar deține 47% din capital, ar vrea să dea posibilitatea unui grup de acţionari din companie să-şi vândă acţiunile, arată sursa citată.

Se pare că un grup de investitori vrea să vândă 20-30% din acţiuni, tranzacţie de 500-600 milioane de euro, în condițiile în care compania de cablu, internet şi telefonie mobilă este evaluată la o sumă situată între 1,5 şi 2 miliarde de euro.

ZF mai notează că grupul RCS&RDS a intrat pe ultima sută de metri cu lis­ta­rea la Bursa de Valori Bucu­reşti, operaţiune care ar scoa­te pe piaţă la vânzare între 20 şi 30% din acţiunile operatorului de cablu, internet şi telefonie mobilă. Conform unor surse de pe piaţa financiară, RCS&RDS ar vrea să iasă pe bursă până la începutul lunii mai, operaţiune care ar întoarce atenţia multor investitori către România.

Potrivit datelor de la finalul lunii noiembrie, ceilalţi acţionari din RCS&RDS sunt Everest Trust - 14,6% în spatele căruia se află investitorul american Wayne Quasha, Eton Park cu 7,2%, Gustav Wurmbock, cu 3,79%, Matthias Eckert cu 3,29%, Ioan Ben­dei (omul de încredere al lui Teszari) cu 3,4%, Gheorghe Maftei cu 3,31%, Sfetozar Bugraski cu 3,2%.

Un pachet de 14% din RCS este deţinut de alţi acţionari care nu sunt nominalizaţi în raportul companiei emis în no­iembrie 2016 odată cu vânzarea unor obli­gaţiuni şi refinanţarea unor datorii (bonduri de 350 mil. euro şi un credit de 1,7 mld. lei).

ZF mai notează că, potrivit unui raport pe 9 luni din 2016, RCS a raportat venituri totale de 617 milioane de euro cu un profit operaţional (EBITDA) de 197 milioane de euro. Datoria netă totală a grupului era de 708 milioane de euro. În 2015 RCS a raportat venituri de 750 mil. euro cu un EBITDA de 237 mil. euro.

Ieşirea pe bursă a RCS, companie care are creşterea cea mai mare de pe piaţa de telecom, ar reprezenta un moment de glorie pentru Bursa de la Bucureşti, care are nevoie de companii private pentru a trece la un alt nivel. La finalul lui 2007 Teszari a mai încercat să iasă cu RCS pe bursă la Londra sau New York, dar operaţiunea a căzut întrucât începuse criza.