Marţi, în Sala Mare a Primăriei, a fost lansată teza de doctorat a filologului Zaharia Macovei, necunoscută până acum din cauza asasinării îndrumătorului său, istoricul Nicolae Iorga, dar şi a contextului istoric, din preajma celui de-al Doilea Război Mondial.
Manuscrisul "Problema unităţii tuturor românilor şi gândirea franceză (1845-1918)" a fost primit de profesorul universitar Paul Magheru de la cel care i-a fost profesor şi mentor, Zaharia Macovei, cu puţin timp înainte de moarte, care i-a spus "Faceţi ce vreţi cu ea". Iar Paul Magheru a făcut ce a trebuit: a inclus-o în teza doctorandei Simona Ienciu care a tradus-o, astfel că lucrarea a văzut lumina tiparului, la editura Universităţii.
Teza de doctorat reflectă părerea francezilor despre unitatea românilor înainte de 1945 şi până la Marea Unire din 1918.
Printre invitaţii care au luat cuvântul în cadrul lansării, profesorul Orlando Balaş i-a mulţumit lui Paul Magheru pentru iniţiativă şi pentru că a dăruit de Centenar această carte românilor, asemănându-l chiar cu personalitatea lui Macovei prin blândeţe şi modestie. Istoricul Ioan Horga a subliniat importanţa conţinutului şi a faptului că trebuie să se afle în toate bibliotecile din ţară. Rectorul Constantin Bungău a precizat că lucrarea este un izvor de resurse bibliografice pentru studii viitoare.
Traducătoarea Simona Ienciu, profesoară de franceză la Liceul Emanuel, a spus că a fost marcată şi fascinată de această experienţă, care a adus-o mai aproape de prima pasiune, istoria, şi de asemenea că "suntem recuperatori de memorie" a personalităţii fascinante şi complete care a fost Zaharia Macovei.
Emoţionat, Paul Magheru a mărturisit că "sufletul îmi este încărcat de bucurii, de întristări", şi pentru că a reuşit să-i aducă odinioară un zâmbet pe faţă mentorului Zaharia Macovei când l-a numit "un înger printre oameni".
La eveniment au mai luat parte city managerul Dacian Palladi, Iosif Curta, directorul Liceului Emanuel, profesorii universitari Ioan Derşidan, Ion Simuţ, Mihai Drecin, Carol Iancu (de la Universitatea Montpellier), elevi de la Liceele Aurel Lazăr şi Emanuel, dar chiar şi Boris Beliciu, fost coleg de şcoală al lui Zaharia Macovei, pe când aceştia erau profesori în Oradea, prin anii 1950, amintindu-şi că era un om iubit de elevi.
Primul tiraj al cărţii s-a epuizat deja, dar poate fi găsită la Biblioteca Judeţeană şi la cea a Universităţii.