Descoperire impresionantă făcută de doi tineri aleşdeni, în pădurea de lângă satul Peştiş. Aceştia au dezgropat din pământ 379 de monede de argint, care par a fi vechi de peste 2.000 de ani.

"Doi băieţi de la noi, din Aleşd, cu autorizaţie pentru aparat de detectat metale, au găsit în pădure lângă Peştiş, pe valea Morii, 379 de monede şi dinari de pe vremea romanilor. Unele dintre ele au chipul împăratului Cezar pe ele", a declarat, miercuri, primarul Aleşdului, Ioan Todoca, pentru BIHOREANUL.

Pasionaţi de istorie, cei doi tineri, Florin Avram şi Cristian Rusu, căutau arme din al doilea război mondial. N-au dat peste pistoale ori puşti, dar la circa 8 kilometri de Peştiş au găsit acest tezaur, îngropat în pământ, cam la 30 de centimetri adâncime.

Monedele sunt de zece feluri, aşa că, foarte posibil, au aparţinut unui negustor. Vechimea şi valoarea lor vor fi stabilite însă de experţi. "Aşa cum prevede legea, cei doi tineri au predat monedele primarulului şi eu am chemat specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor", a precizat Todoca.

Directorul MŢC, Aurel Chiriac, a precizat că rezultatele expertizei vor fi făcute publice săptămâna viitoare, într-o conferinţă de presă. Până atunci, specialiştii preferă să nu se pronunţe cu privire la valoarea ori provenienţa monedelor. Cert este însă că cei doi tineri vor primi între 35 şi 45% din valoarea tezaurului descoperit.