Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care a câştigat în luna iunie, prin intermediul firmei Shopping Center Holding, licitaţia pentru achiziţia mall-ului Tiago din Oradea, intrat în faliment, nu a achitat până în prezent preţul de 30,5 milioane de euro pentru care a fost cumpărat activul, iar termenul limită este data de 18 august, potrivit Ziarului Financiar.

"Nu avem de ce să ne impacientăm deocamdată. Câştigătorii trebuie să achite suma până la 18 august şi nu avem motive să credem că nu o vor face", a declarat Andrei Cionca, partener în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul firmei MLS Proiect, în portofoliul căreia se afla mall-ul intrat în faliment.

Chiriaşii tot nu vor să vină

Problema privind achiziţia Tiago Mall este una destul de delicată. Până de curând, implicarea lui Popoviciu, un om de afaceri care deţine mai multe restaurante şi magazine, în afacerea Tiago Oradea era pusă sub semnul întrebării, dar surse din domeniu afirmă că miliardarul a început să caute după câştigarea li­citaţiei companii dispuse să deschidă magazine în cadrul mal­l-ului din Oradea, oferindu-le condiţii avantajoase. Cu toate acestea, însă, retailerii nu s-au îngrămădit să semneze contracte pentru mall-ul care a intrat în faliment tocmai din lipsa chiriaşilor.

Mai mult, situaţia este complicată şi de faptul că licitaţia a fost contestată de către foştii proprietari ai centrelor comerciale Euromall Piteşti şi Euromall Galaţi, care au fost descalificaţi înainte de derularea licitaţiei. "Câştigătorii licitaţiei tre­buie să plătească preţul in­de­pendent de această con­testaţie, care va fi analizată pe 20 august. Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt foarte clare. Cei de la Euromall nu au depus toate actele în forma cerută în caietul de sarcini, motiv pentru care au fost descalificaţi", a mai spus Cionca.

Bani grei

Pe de altă parte, pentru o investiţie imobiliară, 30 milioane de euro reprezintă în condiţiile economice actuale, o sumă extrem de importantă, pentru care s-ar putea găsi cu greu finanţare bancară. Una dintre variantele posibile este finanţarea achiziţiei tot de către UniCredit, principalul creditor al firmei MLS Proiect şi totodată principalul beneficiar al banilor proveniţi din vânzarea mall-ului orădean. Cu alte cuvinte, creditul pentru dezvoltarea complexului ar putea fi transferat de la nord-irlandezii de la Mivan, proprietarii iniţiali ai mall-ului de la Oradea, către firma controlată de Popoviciu, dar în condiţii uşor schimbate.

Reprezentanţii UniCredit au declarat că nu pot comenta acest gen de informaţii, în timp ce Gabriel Popoviciu a declarat că nu ştie dacă Shopping Center Holding va plăti banii pe mall săptămâna viitoare.

Argint în topul tranzacţiilor

Vânzarea mall-ului Tiago Oradea reprezintă a do­ua cea mai mare tranzacţie imobiliară din acest an, după re­centa tran­zacţie prin care IKEA a preluat un teren de 5,1 ha din plat­for­ma in­dustrială Timpuri Noi pentru 35 milioane de euro. Nici în acest caz nu au fost încă achitaţi toţi banii, sumele urmând a fi plătite în rate, pe măsură ce platforma va fi eliberată de clă­dirile industriale.