Investitorii nu sunt interesaţi să cumpere mall-ul Tiago din Oradea pentru care lichidatorul, Casa de Insolvenţă Transilvania, urma să organizeze o licitaţie, având în vedere intrarea în faliment a dezvoltatorului MLS Proiect Oradea, o subsidiară a grupului irlandez Mivan.

Casa Transilvania urma să organizeze joi o licitaţie cu strigare pentru vânzarea complexului comercial compus dintr-un teren de 69.800 metri pătraţi şi mall-ul, finalizat în proporţie de 80%, la un preţ de pornire de 35,6 milioane de euro, fără TVA. Documentele de înscriere au putut fi depuse până miercuri.

"Nu a cumpărat nimeni caietul de sarcini. Probabil că vom mai organiza pe 18 iunie o nouă licitaţie", a declarat Vasile Pop, reprezentantul lichidatorului.

Proiectul Tiago Mall Oradea, pentru care dezvoltatorul a anunţat o investiţie de 70 milioane de euro, a fost finanţat de Bank Austria Creditanstalt AG (actuala UniCredit Austria) şi UniCredit Ţiriac cu 58 milioane de euro şi 25,2 milioane lei. Dezvoltatorul a constituit garanţii în favoarea creditori sub formă de ipotecă de rang I asupra terenului şi a construcţiei, pentru suma de 97 milioane de euro.

Potrivit unui raport al Casei de Insolvenţă Transilvania care vizează modalitatea de valorificare a activelor, propus creditorilor, în cazul în care după organizarea primei licitaţii nu se va reuşi vânzarea proprietăţii va fi organizată o nouă licitaţie în termen de 15 zile de la data de organizare a primei licitaţii.

"Cea de-a doua licitaţie în vederea valorificării activului va fi organizată după regulile licitaţiei olandeze, preţul de pornire fiind egal cu valoarea de evaluare şi anume 35,57 milioane de euro, plus TVA, cu posibilitatea scăderii preţului de adjudecare până la o valoare egală cu 85% din valoarea de evaluare şi anume până la suma de 30,2 milioane euro, plus TVA. În cazul în care la licitaţia organizată nu se înscrie niciun ofertant sau acesta nu oferă valoarea minimă de adjudecare, activul în cauză va putea fi adjudecat de către creditorii urmăritori, putând să adjudece bunurile oferite spre vânzare la un preţ de cel puţin 75% din valoarea de evaluare", se menţionează în raport.

Adjudecarea se va face în contul creanţei, iar valoarea minimă de adjudecare a imobilului pentru creditorii urmăritori este de 26,68 milioane de euro, plus TVA.

Tiago Mall are o suprafaţă construită de 46.729 metri pătraţi, din care arie închiriabilă de 29.772 metri pătraţi şi beneficiază de 1.000 de locuri de parcare.

Investiţia de la Oradea făcea parte dintr-un plan de investiţii de circa 700 milioane de euro care viza construcţia a zece centre comerciale în România, al companiilor irlandeze Mivan Development şi Moritz Group, care deţin firma MLS Proiect Oradea.

Mivan a finalizat doar un centru comercial în Bucureşti, Liberty Center, şi mai deţine terenuri în Arad, Bacău, Ploieşti, Târgu-Mureş, Braşov, Sibiu şi Galaţi.

Citeşte pe această temă şi "Tiago Mall, în faliment înainte de a fi deschis!"